Από λιμό πλήττεται το Νότιο Σουδάν – Οι μισοί κάτοικοι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα

Η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ότι κάποιες περιοχές της χώρας πλήττονται από λιμό, με έναν αξιωματούχο να τονίζει ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα από τον Ιούλιο.

Το Νότιο Σουδάν, που είναι πλούσιο σε πετρέλαιο, βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2013, όταν ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ απέπεμψε τον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ. Έκτοτε οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει έχουν διχάσει τη χώρα μεταξύ δύο φυλών, γεγονός που ώθησε τον ΟΗΕ να προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο γενοκτονίας.

Οι συγκρούσεις εμπόδισαν πολλούς χωρικούς να μαζέψουν τη σοδειά τους, ενώ ο πληθωρισμός που ξεπέρασε το 800% πέρυσι έχει ανεβάσει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων τόσο που οι περισσότεροι κάτοικοι του Νότιου Σουδάν δεν μπορούν να τα αγοράσουν. Επίσης κάποιες περιοχές της χώρας επλήγησαν από ξηρασία.

«Στην ευρύτερη Πολιτεία Γιούνιτι, κάποιες κομητείες κατατάσσονται στην κλίμακα του λιμού ή (…) κινδυνεύουν από λιμό», δήλωσε ο Αϊσάια Τσολ Αρουάι, επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας του Νότιου Σουδάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Τζούμπα.

Ο Αρουάι επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις του εμφυλίου, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των τροφίμων, την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας και τη χαμηλή γεωργική παραγωγή αναμένεται να βυθίσουν 4,9 εκατομμύρια ανθρώπους στην «οικονομική ανασφάλεια» μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Απριλίου, με τον αριθμό τους να αναμένεται να φτάσει τα 5,5 εκατομμύρια ως τον Ιούλιο.

«Ο λιμός έχει αναχθεί σε μια τραγική πραγματικότητα για το Νότιο Σουδάν. Οι χειρότεροι φόβοι μας έχουν πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο Σερζ Τισό εκπρόσωπος στη χώρα του Οργανισμού για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, λιμός κηρύσσεται όταν τουλάχιστον το 20% των νοικοκυριών σε μια περιοχή αντιμετωπίζουν ακραίες ελλείψεις τροφίμων, ο οξύς υποσιτισμός ξεπερνά το 30% και δύο ή περισσότεροι άνθρωποι στους 10.000 πεθαίνουν καθημερινά λόγω ασιτίας.

Εξαιτίας των μαχών μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου Κιρ, που ανήκει στη φυλή Ντίνκα, και αυτών του αντιπροέδρου Μάκαρ, που ανήκει στη φυλή Νουρ, έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα αναφέρει ότι οι συνεχιζόμενοι εκτοπισμοί προκαλούν «ενισχυμένο κίνδυνο παρατεταμένης υποπαραγωγής τροφίμων ως το 2018».

Σε πολλές περιοχές του Νότιου Σουδάν η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη. Έξι χρόνια μετά την ανεξαρτησία του από το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν διαθέτει μόλις 200 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων δρόμων, ενώ το μέγεθός του ισοδυναμεί με αυτό της αμερικανικής πολιτείας του Τέξας. Οι συγκρούσεις επίσης δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας, οι αποθήκες έχουν λεηλατηθεί και πολλοί εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής σκοτωθεί.

Αυτόν τον μήνα η κυβέρνηση του Κιρ δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα με μαζικές παραιτήσεις. Δύο ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού παραιτήθηκαν επικαλούμενοι τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη μεροληψία υπέρ μελών της ίδιας φυλής με τον πρόεδρο και άλλες κατηγορίες.

Στρατιώτες της φυλής Ντίνκα απέφευγαν την τιμωρία για εγκλήματα όπως φόνοι και βιασμοί, κατήγγειλε ο συνταγματάρχης Χαλίντ Όνο Λοκι, ένας από τους αξιωματικούς που παραιτήθηκε.

Επίσης ο υπουργός Εργασίας αποσκίρτησε και εντάχθηκε στις τάξεις των υποστηρικτών του Μάκαρ.

Οι FAO, UNICEF και WFP με άλλους εταίρους, έχουν πραγματοποιήσει μαζικές επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση και ενέτειναν αυτές τις προσπάθειες σε όλο το 2016, προκειμένου να μετριάσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης. Στην περιοχή BahrElGhazal, μεταξύ άλλων, η ομάδα αξιολόγησης του IPC διαπίστωσε ότι λόγω της ανθρωπιστικής βοήθειας, έχει μειωθεί ο κίνδυνος λιμού.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει προσφέρει σετ έκτακτης ανάγκης σε περισσότερους από 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους για να τους βοηθήσει να πάρουν ψάρια, η να φυτέψουν λαχανικά. Ο FAO, έχει εμβολιάσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια ζώα, όπως κατσίκες και πρόβατα, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), συνεχίζει να κλιμακώνει τη στήριξή του στο Νότιο Σουδάν, καθώς αυξάνονται οι ανθρωπιστικές ανάγκες και σχεδιάζει να παρέχει τροφή και διατροφική βοήθεια σε 4,1 εκατομμύρια ανθρώπους που πλήττονται από το λιμό. Αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα έκτακτης ανάγκης, οικονομική ενίσχυση και διατροφική βοήθεια για τους εκτοπισμένους ανθρώπους που πλήττονται από συγκρούσεις, καθώς και προγράμματα σχολικών γευμάτων.

Το 2016, το WFP, προσέγγισε έναν αριθμό ρεκόρ 4 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Νότιο Σουδάν με επισιτιστική βοήθεια – συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας και πάνω από 265.000 τόνων διατροφικών προμηθειών. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων που βοηθήθηκε από το WFP στο Νότιο Σουδάν, από την ημέρα που έγινε ανεξάρτητο κράτος