Νέο κύμα βίας έχει ξεσπάσει από τα τέλη Απριλίου στις σπαρασσόμενες από τις συγκρούσεις επαρχίες Λεέρ και Μαγιεντίτ στο βόρειο τμήμα του Νότιου Σουδάν.

Χιλιάδες άνθρωποι είναι παγιδευμένοι πίσω από τις γραμμές του μετώπου, ενώ έχουν σημειωθεί και επιθέσεις σε δομές υγείας. Εξαιτίας της βίας δεν είναι δυνατή η πρόσβαση πολλών ανθρώπων σε βασικές υπηρεσίες, όπως η φροντίδα υγείας, αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF).

Ο άμαχος πληθυσμός στις επαρχίες Λεέρ και Μαγιεντίτ υφίσταται ακραίες βιαιότητες, όπως ομαδικούς βιασμούς και μαζικές δολοφονίες, λεηλασίες και πυρπολήσεις χωριών, καταστροφές αποθεμάτων τροφίμων και περιουσιών.

«Μπήκαν στο χωριό στις έξι το πρωί, ενώ κοιμόμασταν. Ξυπνήσαμε και τρέξαμε μακριά. Δεν προλαβαίναμε να πάρουμε τίποτα μαζί μας» αφηγείται μια μητέρα εννέα παιδιών. «Τους είδα να πυροβολούν ανθρώπους. Ο γιος μου χτυπήθηκε από σφαίρα στο στήθος. Άρχισαν να βάζουν φωτιά στα σπίτια, με τους ανθρώπους ακόμη μέσα. Το χειρότερο σε αυτές τις επιθέσεις είναι πως καταστρέφουν τα πάντα».

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν αναγκάσει ήδη χιλιάδες αμάχους να βρουν καταφύγιο όπου μπορούν στα δάση, τα έλη και τα νησιά, ενώ ορισμένοι έχουν αναγκαστεί να μετακινηθούν πολλές φορές εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων επιθέσεων.

«Το χωριό στο οποίο τρέξαμε αναζητώντας ιατρική φροντίδα δέχτηκε κι αυτό επίθεση. Οι ίδιοι άνθρωποι επιτέθηκαν ξανά» συνεχίζει η μητέρα. «Αυτή τη φορά δεν είχαμε την ευκαιρία να το σκάσουμε. Έτσι ξαπλώσαμε στο έδαφος για να κρυφτούμε. Δεν μας βρήκαν. Όταν ηρέμησαν τα πράγματα, τρέξαμε στο δάσος».

Οι άνθρωποι λείπουν από τα σπίτια τους πάνω από τέσσερις εβδομάδες, χωρίς πρόσβαση σε στέγη, καθαρό νερό και τρόφιμα, και με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης, τα πιο ευάλωτα άτομα, όπως τα παιδιά και οι έγκυες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν.

«Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία των περιστατικών που βλέπουμε είναι οξεία διάρροια, αναπνευστικές και δερματικές λοιμώξεις, καθώς και μυοσκελετικά προβλήματα, με τους ασθενείς να έχουν έντονους πόνους στους μύες ή τις αρθρώσεις» λέει η Τζορτζίνα Μπράουν, Ιατρική Συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Νότιο Σουδάν. «Όλα αυτά τα ιατρικά προβλήματα συνδέονται άμεσα με τις κακές συνθήκες διαβίωσης. Καθώς πλησιάζει η εποχή των βροχών, είναι πιθανό να αρρωστήσουν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι».

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν βασική ιατρική φροντίδα στις κοινότητες στις οποίες έχουν πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού αριθμού θυμάτων σεξουαλικής βίας.

«Σε ένα από τα χωριά που καταφέραμε να επισκεφθούμε περιθάλψαμε 21 θύματα σεξουαλικής βίας σε 48 ώρες. Λίγες μέρες μετά σε άλλη περιοχή, περιθάλψαμε άλλα 20 θύματα. Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ ανησυχητικοί» λέει η Μπράουν. «Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι πολλά θύματα δεν λαμβάνουν καμία περίθαλψη. Οι άνθρωποι φοβούνται και συνεχίζουν να κρύβονται στο δάσος και τις ελώδεις περιοχές εξαιτίας της συνεχιζόμενης βίας, έτσι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η φροντίδα υγείας. Μέχρι να σταματήσει η βία, δεν έχουμε πρόσβαση στους ανθρώπους αυτούς για να τους δώσουμε την περίθαλψη που χρειάζονται».

Επιπλέον, οι επιθέσεις σε δομές υγείας αποκλείουν τις τοπικές κοινότητες από την ιατρική βοήθεια που τόσο έχουν ανάγκη. Σε δύο σημεία όπου εργαζόμαστε, το ιατρικό υλικό μας λεηλατήθηκε και διάφορα είδη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καταστράφηκαν.

Οι συγκρούσεις αυτές στις επαρχίες Λεέρ και Μαγιεντίτ είναι το τελευταίο επεισόδιο της ανελέητης βίας που μαίνεται στην περιοχή εδώ και χρόνια. Οι κάτοικοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο όλων των εμπόλεμων πλευρών και έχουν αναγκαστεί να ζουν μετακινούμενοι διαρκώς, με περιορισμένη πρόσβαση σε στέγη, τρόφιμα, νερό και ιατρική βοήθεια πρώτης ανάγκης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν όλες τις ένοπλες οργανώσεις και ομάδες να τερματίσουν αμέσως τη βία σε βάρος του άμαχου πληθυσμού στις επαρχίες Λεέρ και Μαγιεντίτ.

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στο Νότιο Σουδάν από το 1983, παρέχοντας ιατρική φροντίδα σε πολλά σημεία της χώρας όπου η πρόσβαση σε φροντίδα υγείας και άλλες ανθρωπιστικές υπηρεσίες παραμένει περιορισμένη. Αυτή τη στιγμή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υλοποιούν 16 προγράμματα ιατρικής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Νότιο Σουδάν.