Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν μαζικά την επαρχία του Χαλεπιού

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, με τα λιγοστά τους υπάρχοντα, εγκαταλείπουν τις εστίες τους στην επαρχία του Χαλεπιού για να γλυτώσουν από τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων, που προελαύνουν στην περιοχή με τη συνδρομή της συμμάχου Ρωσίας, και των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Εδώ και μία εβδομάδα «περισσότεροι από 30.000 άμαχοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έφυγαν ενώπιον της προέλασης του στρατού» στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, γνωστοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Με αυτοκίνητα, μηχανές ή φορτηγά, κρατώντας λίγες αποσκευές, άμαχοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατευθύνονται σήμερα προς τη Μάνμπιτζ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με την κόπωση να αποτυπώνεται στα πρόσωπά τους, περιμένουν υπομονετικά στις ουρές προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος στην πόλη από το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μάνμπιτζ. Οι άνδρες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ελέγχουν εξονυχιστικά τα έγγραφά τους για να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχουν τζιχαντιστές μεταξύ των αμάχων.

«Ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει ανέλθει σε 40.000 και πλέον και δεν σταματά να αυξάνεται εξαιτίας των μαχών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιμπραήμ αλ Κουφτάν, συμπρόεδρος της πολιτικής διοίκησης του Μάνμπιτζ.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» προσέθεσε.

Στο μεταξύ οι συγκρούσεις συνεχίζονται και σήμερα και οι μάχες είναι σφοδρές, όπως έγινε γνωστό από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δεν έδωσε ωστόσο συγκεκριμένο απολογισμό.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, η κατάσταση τείνει προς επιδείνωση στο Μάνμπιτζ.

«Η πόλη φιλοξενεί ήδη δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους, που έφυγαν για να σωθούν από τις προηγούμενες συγκρούσεις στην περιοχή και οι οποίοι ζουν σε επισφαλείς συνθήκες».

Την ίδια ώρα αεροσκάφη της συριακής και ρωσικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποιούν σήμερα επιδρομές στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Παλμύρας στοχοθετώντας θέσεις των τζιχαντιστών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 11 άμαχοι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν στις επιδρομές σε μια αγορά στο Ουκαϊριμπάτ, που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Χάμα, γνωστοποίησε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ.