Σε ανάγκη άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκονται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες-«φαντάσματα» που βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια έρημο στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εγκλωβιστεί σε μια ζώνη με ακραία καιρικά φαινόμενα, όταν η Ιορδανία έκλεισε τα σύνορά της τον Νοέμβριο. «Δεν έχουν καμία επιλογή, δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι, ούτε να πάνε πίσω», εξηγεί η Natalie Thurtle από τους γιατρούς χωρίς σύνορα.

Στην Berm (σημαίνει ανάχωμα), όπως αποκαλούν συχνά τη λωρίδα στην οποία βρίσκονται παγιδευμένοι οι 12.000 πρόσφυγες, η θερμοκρασία αγγίζει συχνά τους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι αμμοθύελες αποτελούν συχνό φαινόμενο. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να σκάβουν τρύπες στο έδαφος για να προφυλαχθούν, ενώ πλέον δεν τους παρέχεται νερό και τροφή από την Ιορδανία. Αφορμή στάθηκε μια επίθεση ισλαμιστών τον Ιούνιο, η οποία, αν και δεν σχετίζεται με τους πρόσφυγες, οδήγησε την κυβέρνηση στο να σταματήσει την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους από την πείνα και την δίψα, ενώ η Ηπατίτιδα Β’ βρίσκεται σε έξαρση. Οι αρχές της Ιορδανίας επέτρεψαν πρόσφατα την αερομεταφορά ενός άρρωστου αγοριού σε κοντινό Νοσοκομείο, όμως η πλειοψηφία των προσφύγων βρίσκεται σε κίνδυνο. Τέσσερις στους πέντε είναι μάλιστα γυναικόπαιδα.

«Είναι σαν να μην υπάρχουν, σαν να έχουν κολλήσει στον προθάλαμο της κόλασης», εξηγεί η Thurtle.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η κατάσταση στην Berm ίσως υποβιβάσει τον ρόλο της Ιορδανίας στην διεξαγωγή της συνόδου κορυφής για τους πρόσφυγες που θα διεξαχθεί αργότερα αυτό το μήνα στη Νέα Υόρκη.