Η πείνα κινδυνεύει να φτάσει σε επίπεδα έκτακτης ανάγκης στην Αιθιοπία, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που θα χρειαστούν διατροφική βοήθεια αναμένεται να ξεπεράσει τα 7,7 εκατομμύρια που είναι τώρα, εκτιμούν οι ειδικοί, καθώς η ξηρασία έχει καταστρέψει την κτηνοτροφία, οι βροχές είναι σποραδικές και η βοήθεια ελλιπής.

Η παρατεταμένη ξηρασία, την οποία ακολούθησαν πλημμύρες, έχει προκαλέσει διατροφική κρίση στην ανατολική Αφρική, με 7 εκατομμύρια ανθρώπους στη γειτονική Σομαλία επίσης να έχουν ανάγκη βοήθεια, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ καθώς είναι αντιμέτωπος με τα υψηλότερα επίπεδα πείνας παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες.

«Παρά τις αυξημένες βροχοπτώσεις στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου πάνω από πολλές περιοχές της Αιθιοπίας, η διατροφική ασφάλεια αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω», ανέφερε σήμερα το Famine Early Warning Systems Network (FEWS NET). Οι κτηνοτρόφοι στη νοτιοανατολική Αιθιοπία θα πληγούν χειρότερα τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με την πείνα να φτάνει στο τέταρτο επίπεδο στην κλίμακα πέντε βαθμών, στην οποία το πέμπτο στάδιο είναι ο λιμός.

Ο αριθμός των Αιθιόπων που χρειάζονται διατροφική βοήθεια έφτασε τα 7,7 εκατομμύρια την περίοδο μεταξύ του Ιανουαρίου και του Απριλίου, από 5,6 εκατομμύρια που ήταν προηγουμένως.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το δεύτερο μισό του έτους, προειδοποίησε το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό της Ανθρωπιστικής Βοήθειας. «Χρειάζεται άμεσα αυξημένη χρηματοδότηση, κυρίως για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες για καθαρό πόσιμο νερό, μεγάλο μέρος του οποίου παραδίδεται σε μεγάλες αποστάσεις μέσω βυτιοφόρων, καθώς οι πηγές έχουν στερέψει», επεσήμανε.