Τα τελευταία οχτώ χρόνια, οι συμμετέχοντες στη σύγκρουση βάζουν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις υγείας και εργαζόμενους σε τακτική βάση– 102 σκοτώθηκαν μόνο μέσα στο 2018. Εν τω μεταξύ, η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει στη Συρία.

Οι Γιατροί του Κόσμου φοβούνται ότι αυτή η κλιμάκωση των στοχευμένων επιθέσεων σε εγκαταστάσεις υγείας και πολίτες που ξεκίνησε στην επαρχία του Iντλίμπ στις 28 Απριλίου θα πυροδοτήσει τρομακτική ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή:

15 εγκαταστάσεις υγείας και νοσοκομεία έχουν εν μέρει ή ολοκληρωτικά καταστραφεί σε στοχευμένες επιθέσεις. Οι αντιμαχόμενες πλευρές αρνούνται στους πολίτες την πρόσβαση σε βασικές και ζωτικές υπηρεσίες. Οι επιπτώσεις των επιθέσεων αυτών στην παροχή φροντίδας υγείας και φαρμάκων είναι καταστροφική, ιδιαίτερα για τη θεραπεία σοβαρών και χρόνιων ασθενειών και την παρακολούθηση των εγκύων. Με επιθέσεις αυτού του είδους προ των πυλών, οι εγκαταστάσεις υγείας φτάνουν στα όριά τους, με το προσωπικό να εργάζεται υπό φοβερή πίεση για να ανταπεξέλθει στον μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων και τραυματισμένων ανθρώπων.

Οι Γιατροί του Κόσμου ανησυχούν ότι το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη στάση. Μετά από οχτώ χρόνια αδιάλειπτων συγκρούσεων, ο άοπλος πληθυσμός νιώθει ολοένα και πιο εγκαταλειμμένος και οι άνθρωποι έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους. Οι εγκαταστάσεις υγείας και οι ΜΚΟ που παρέχουν βοήθεια στο σημείο ούτε διαθέτουν τους πόρους ούτε έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλη εισροή εκτοπισμένων και τραυματισμένων πολιτών.

Οι πολίτες βρίσκονται ανάμεε διασταυρωμένα πυρά στο Ιντλίμπ

Για τα τελευταία οχτώ χρόνια, τα κύρια θύματα των συγκρούσεων είναι απλοί πολίτες. Και για μία ακόμα φορά, στην πυκνοκατοικημένη επαρχία του Iντλίμπ όπου ζουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι – 1,3 εκατομμύρια από αυτούς ήδη εσωτερικά εκτοπισμένοι από προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις – είναι οι πολίτες που πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα.

«Αυτό το νέο κύμα επιθέσεων πιθανώς να αναγκάσει τους εκτοπισμένους να διαφύγουν για άλλη μία φορά. Το Iντλίμπ ήταν το μόνο μέρος στη Συρία όπου μπορούσαν να βρουν καταφύγιο, και ανησυχούμε ότι δεν υπάρχει άλλο σημείο όπου να μπορούν να πάνε. Οι μάχες τούς έχουν περιορίσει σε μια γωνία και είναι παγιδευμένοι. Κάθε μέρα που περνάει, η Συρία γίνεται μια ξεχασμένη κρίση», είναι το κατηγορώ του Dr Philippe de Botton, Προέδρου των Γιατρών του Κόσμου της Γαλλίας».

 Οι Γιατροί του Κόσμου απευθύνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει καίρια και άμεση δράση για να διασφαλίσει τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να ανταποκριθεί σε αυτή την άνευ προηγουμένου επείγουσα κατάσταση που είναι τόσο ανθρωπιστική όσο και κρίση που σχετίζεται με την υγεία. Καθώς η κρίση βαθαίνει, η απόσυρση της ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα δεν αποτελεί επιλογή.