Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο λιμού εξαιτίας της ξηρασίας που μαστίζει το Κέρας της Αφρικής αυξήθηκαν σε 22 εκατομμύρια, γνωστοποίησε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης των Ηνωμένων Εθνών (WFP).

Χρόνια περιορισμένων βροχοπτώσεων σε Κένυα, Σομαλία και Αιθιοπία έχουν προκαλέσει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 χρόνων στην περιοχή, δημιουργώντας συνθήκες λιμού στις σκληρότερα πληγείσες περιοχές, αναφέρουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Τέσσερις σεζόν πρωτοφανούς λειψυδρίας έχουν αποδεκατίσει τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, σκοτώνοντας εκατομμύρια ζώα, αφανίζοντας σοδειές και εξαναγκάζοντας σε βίαιη φυγή για την ανεύρεση τροφής και νερού 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων.

«Ο κόσμος πρέπει να δράσει τώρα για την προστασία των πιο ευάλωτων κοινοτήτων από την απειλή τού εκτεταμένου λιμού στο Κέρας της Αφρικής» προειδοποίησε χθες, Παρασκευή, ο διευθυντής του WFP, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ. 

«Δεν υπάρχει διαφαινόμενο τέλος στην κρίση αυτή ξηρασίας, οπότε πρέπει να βρούμε τους απαραίτητους πόρους για να σώσουμε ζωές και να βάλουμε τέλος στη βύθιση αυτή των ανθρώπων σε ολέθρια επίπεδα πείνας και λιμού» πρόσθεσε.

Στην αρχή του 2022, το WFP είχε προειδοποιήσει πως αντιμέτωπα με τη λιμοκτονία στα τρία αυτά έθνη βρίσκονταν 13 εκατομμύρια άνθρωποι, απευθύνοντας έκκληση σε χορηγούς να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους στους καιρούς αυτούς έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, οι δωρεές έρχονταν αργά και σύντομα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξέτρεψε το διεθνές ενδιαφέρον από την περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή στο Κέρας, σημειώνουν οι οργανώσεις. 

Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέβαλε στη εκτόξευση των τιμών τροφίμων και καυσίμων, καθιστώντας την αποστολή βοήθειας στην περιοχή ακριβότερη.

Έως τα μέσα του έτους, με τη βροχή να παραμένει ακριβοθώρητη αν όχι απούσα από Κένυα, Αιθιοπία και Σομαλία, ο αριθμός των ανθρώπων υπό την απειλή υποσιτισμού, εκτοξεύτηκε στα 20 εκατομμύρια και οι προειδοποιήσεις για επικείμενο λιμό εντάθηκαν.

Το WFP προειδοποιεί πως έως τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 22 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρίσκονται προ του κινδύνου λιμού. 

«Ο αριθμός αυτός θα συνεχίσει να ανεβαίνει και η σοβαρότητα της πείνας θα βαθαίνει, αν δεν βρέξει και την επόμενη σεζόν και δεν υπάρξει ανθρωπιστική ανακούφιση στους ευάλωτους ανθρώπους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του WFP.