Κοινή δήλωση για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, υπογράφουν οι Εκτελεστικός Διευθυντής WFP Ertharin Cousin, Εκτελεστικός Διευθυντής UNICEF Anthony Lake, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής της Ανθρωπιστικής Βοήθειας Stephen OBrien, Γενικός Διευθυντής WHO Margaret Chan και Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi.

Η δήλωση

Ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, απευθύνουμε και πάλι έκκληση για την άμεση, άνευ όρων και ασφαλή πρόσβαση για την προσέγγιση των παιδιών και των οικογενειών που εξακολουθούν να είναι αποκομμένα από την ανθρωπιστική βοήθεια σε όλη τη χώρα.

Στη Συρία σήμερα, υπάρχουν 15 πολιορκημένες περιοχές όπου μέχρι και 700.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περίπου 300.000 παιδιών, εξακολουθούν να παραμένουν παγιδευμένοι. Σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά, ζουν σε περιοχές που είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγιστούν με ανθρωπιστική βοήθεια εξαιτίας των μαχών, της ανασφάλειας και της περιορισμένης πρόσβασης.

Αποτέλεσμα εικόνας για united nations

Σε ολόκληρη τη Συρία, οι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν επειδή στερούνται τα στοιχειώδη για τη ζωή τους – και λόγω του διαρκούς κινδύνου από  τη βία. Εμείς – στην πραγματικότητα, η ανθρωπότητα – δεν πρέπει να στέκεται σιωπηλή, ενώ οι συμμετέχοντες στη σύγκρουση συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την στέρηση της τροφής, του νερού, των ιατρικών εφοδίων και άλλων μορφών βοήθειας ως όπλα πολέμου.

Τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από υποσιτισμό, αφυδάτωση, διάρροια, μολυσματικές ασθένειες και τραυματισμούς. Πολλά χρειάζονται υποστήριξη μετά την έκθεσή τους σε τραυματικά γεγονότα, βία και άλλες παραβιάσεις. Τραγικά, πάρα πολλά παιδιά δεν έχουν γνωρίσει παρά μόνο τη σύγκρουση και την απώλεια σε ολόκληρη τη νεαρή τους ηλικία.

Η φρίκη της πολιορκίας των ανατολικών συνοικιών του Χαλεπίου έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια συνείδηση – αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τις ανάγκες, τις ζωές και το μέλλον του λαού της Συρίας να σβήσουν από τη συνείδηση της ανθρωπότητας.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το 2017 επανάληψη των τραγωδιών του 2016 για τη Συρία.