Ξεπέρασαν του 400 οι νεκροί στο Μαλάουι από την επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει τη χώρα, σύμφωνα με τη υπουργό Υγείας Khumbize Chiponda.

Η Chiponda κάλεσε τους ανθρώπους στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο να εμβολιαστούν.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων έχει φτάσει στους 13.837 και 410 αντίστοιχα από τότε που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά κρούσματα τον Μάρτιο, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου. Το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 2,96%.

Η ασθένεια, η οποία μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού και τροφίμων, έχει προκαλέσει φόβους στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ότι θα μπορούσε να επιδεινωθεί.

Η Chiponda είπε ότι 13 από τις 15 περιφέρειες που προορίζονται για το εμβόλιο κατά της χολέρας κατάφεραν να λάβουν κάλυψη 83,6% στις περιφέρειές τους.

Ωστόσο, προέτρεψε τους κατοίκους του μεγαλύτερου τουριστικού κόμβου στην όχθη της λίμνης του Μαλάουι, του Mangochi, και της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, του Blantyre, δύο από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, να πάρουν τα εμβόλια γρήγορα και να αυστηροποιήσουν την υγιεινή κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι τέσσερις από τις παραλίμνιες συνοικίες του Μαλάουι έχουν καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα, με τo Mangochi, να καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων με 3.698 και 71 θανάτους.

Η δεύτερη φάση του εμβολιασμού δεν έχει ξεκινήσει στο Blantyre και στο Mangochi, είπε η Chiponda, αν και ορισμένες κλινικές χορηγούσαν υπερβολικές δόσεις από προηγούμενη εκστρατεία εμβολιασμού τον Μάιο.

Το Μαλάουι έλαβε 2,9 εκατομμύρια δόσεις μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Νοέμβριο.