Στη Γάζα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια κρίση στη φροντίδα υγείας, καθώς διογκώνονται οι ανάγκες των ασθενών που τραυματίστηκαν σοβαρά από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των 3.117 ασθενών που περιέθαλψαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου –από τους συνολικά 5.866 τραυματίες από πραγματικά πυρά σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας– έχουν δεχτεί πυρά στα πόδια, με αποτέλεσμα ανοιχτά κατάγματα περίπου στους μισούς και σοβαρές βλάβες μαλακών ιστών σε πολλούς από τους υπόλοιπους.

Πρόκειται για σύνθετα και σοβαρά τραύματα που δεν επουλώνονται γρήγορα. Εξαιτίας της σοβαρότητάς τους και της έλλειψης κατάλληλης περίθαλψης στο διαλυμένο σύστημα υγείας της Γάζας, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης, ιδίως για τους ασθενείς με ανοιχτά κατάγματα. Αυτή τη στιγμή στη Γάζα δεν υπάρχει δυνατότητα σωστής διάγνωσης των μολύνσεων των οστών, ωστόσο με βάση την εμπειρία τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θεωρούν ότι έχει μολυνθεί το 25% τουλάχιστον των ασθενών. Από τα περίπου 3.000 ανοιχτά κατάγματα, αυτό σημαίνει ότι πιθανόν περισσότεροι από 1.000 ασθενείς έχουν μόλυνση.

Με βάση μια προκαταρκτική ανάλυση των ασθενών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, εκτιμάμε ότι το 60% τουλάχιστον του συνόλου των τραυματιών (3.520 άνθρωποι) που έχουν περιθάλψει όλοι οι πάροχοι υγείας θα χρειαστεί επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις, φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση. Ακόμη, ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών αυτών θα χρειαστεί κάποιου είδους επανορθωτική χειρουργική για τη σωστή επούλωση, όμως οι μολύνσεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Πρόκειται για ένα δυσβάσταχτο βάρος για το σύστημα υγείας της Γάζας στην κατάσταση που είναι σήμερα, καθώς είναι αποδυναμωμένο από τον πολυετή αποκλεισμό.

Ένας τόσο μεγάλος αριθμός τραυμάτων επηρεάζει όχι μόνο τους ίδιους τους τραυματίες αλλά και την παροχή της κανονικής φροντίδας υγείας στη Γάζα. Η συνέπεια αυτών των τραυμάτων –ιδίως αν δεν λάβουν την κατάλληλη φροντίδα– θα οδηγήσει πολλούς σε ισόβια αναπηρία, ενώ αν δεν αντιμετωπιστούν οι μολύνσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό ή ακόμη και θάνατο.

Παρόλο που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και άλλες οργανώσεις εργάζονται σκληρά για να προσφέρουν περίθαλψη σε αυτούς τους ασθενείς, η κλίμακα των αναγκών αρχίζει να υπερβαίνει τις δυνατότητές τους, δοκιμάζοντας τα όρια της παρέμβασής μας. Η κατάσταση επίσης επιδεινώνεται καθώς κι άλλοι άνθρωποι τραυματίζονται από σφαίρες, οι μαλακοί ιστοί και τα οστά νεκρώνονται και ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται. Μια επαρκής αντιμετώπιση θα κόστιζε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ –χρήματα που πρέπει να βρεθούν επειγόντως.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν τριπλασιάσει ήδη τη δυναμικότητά τους στη Γάζα, όμως η κλίμακα των χειρουργικών επεμβάσεων, της χορήγησης αντιβιοτικών με προσεκτική διαχείριση, της εντατικής νοσηλευτικής φροντίδας και της μακροχρόνιας φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης που απαιτούνται είναι πρωτοφανής» λέει η Μαρί-Ελιζαμπέτ Ανγκρ, Επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Παλαιστίνη. «Ένας τέτοιος αριθμός ασθενών θα δοκίμαζε τις αντοχές των καλύτερων συστημάτων υγείας του κόσμου. Στη Γάζα, είναι συντριπτικό πλήγμα.»

«Αυτό που απαιτείται τώρα είναι οι ισραηλινές και οι παλαιστινιακές αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν την ελεύθερη πρόσβαση και εργασία όλων των παρόχων φροντίδας υγείας στη Γάζα που προσπαθούν να αναπτύξουν προχωρημένες δυνατότητες φροντίδας των ανθρώπων αυτών· οι άλλες χώρες στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο να παρέμβουν και να προσφέρουν χρηματοδότηση και χώρο στα νοσοκομεία τους που διαθέτουν προχωρημένες χειρουργικές δυνατότητες· και οι αρχές στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ να διευκολύνουν τη μεταφορά των ασθενών αυτών στο εξωτερικό» λέει η Ανγκρ.

«Η άλλη επιλογή –να μείνουν αβοήθητοι χιλιάδες ασθενείς με τρομερά τραύματα, με πολλούς να αποκτούν μόνιμη αναπηρία και να εξαρτώνται από την οικογένειά τους– είναι εξωφρενική τη στιγμή που είναι εφικτή η επαρκής περίθαλψη.»

Περισσότεροι από 260 εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται σε τέσσερα νοσοκομεία και πέντε μετεγχειρητικές κλινικές στη Γάζα, παρέχοντας πλαστικές και ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις, φυσικοθεραπεία και αλλαγή επιδέσεων.