Τουλάχιστον 90 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν από την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν κατά λάθος οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας σε καταυλισμό στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι βόμβες χτύπησαν πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τη βία της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).

“Περίπου 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αεροπλάνο της νιγηριανής πολεμικής αεροπορίας έριξε δύο βόμβες στο κέντρο της πόλης Ραν, η οποία φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους”, αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί κι άλλο. Πολλές “συγκλίνουσες πληροφορίες” που προέρχονται από τους κατοίκους και τους υπευθύνους της τοπικής κοινότητας κάνουν λόγο για 170 νεκρούς, σημειώνει η μκο, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και λίγο καιρό στον καταυλισμό που βομβαρδίστηκε στη Ραν.

“Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να επιβεβαιωθεί. Για τα θύματα του αποτρόπαιου αυτού περιστατικού θα πρέπει να ριφθεί φως σε αυτό που συνέβη και στις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η επίθεση”, επισημαίνει ο διευθυντής επιχειρήσεων των MSF Μπρούνο Γιόχουμ στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση. “Πολλοί επιζώντες χρήζουν περίθαλψης για μεγάλο χρονικό διάστημα και μιας υποστήριξης στο μέλλον”, προσθέτει.

Την περασμένη Τρίτη δύο βόμβες ερρίφθησαν διαδοχικά, την ώρα που μέλη οργάνωσης αρωγής διένειμαν τρόφιμα στους σχεδόν 40.000 εκτοπισμένους που έχουν βρει καταφύγιο στη Ραν, η οποία βρίσκεται κοντά στο Καμερούν.

“Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά”, υπογραμμίζει η οργάνωση, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί βομβαρδίστηκαν από εκείνους που εννοείται ότι θα τους προστάτευαν.