Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι αγοράζει καύσιμα ώστε να παράσχει καθαρό νερό για έναν μήνα σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους στις πόλεις Χοντέιντα και Ταΐζ της Υεμένης.

Η έλλειψη καυσίμων έχει φθάσει σε «κρίσιμο» σημείο στην Υεμένη εξαιτίας του αποκλεισμού που εφαρμόζει ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός και ο οποίος ήρθη μερικώς αυτή την εβδομάδα. Εξαιτίας του αποκλεισμού αυτού, τα συστήματα υδροδότησης εννέα πόλεων έχουν μείνει χωρίς καύσιμα για τη λειτουργία των αντλιών, δήλωσε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Ιολάντα Ζακμέ. «Ως ύστατη λύση και υπό το φως των μεγάλων και επειγουσών αναγκών … αγοράζουμε καύσιμα για να προμηθεύσουμε τις εταιρείες υδροδότησης των πόλεων Χοντέιντα και Ταΐζ με αρκετά καύσιμα για να λειτουργήσουν για έναν μήνα οι αντλίες ύδατος που διαθέτουν», δήλωσε στο Ρόιτερ η Ζακμέ.

Η ΔΕΕΣ αγοράζει 750.000 λίτρα καυσίμου για τις δύο πόλεις, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η έλλειψη καυσίμων έχει «κλιμακούμενη επίδραση σε αρκετούς ζωτικής σημασίας τομείς» — υδροδότηση και υγιεινή, καθώς και υγεία και τρόφιμα, καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί κάθετα, δήλωσε. Τα καύσιμα χρειάζονται για τη μεταφορά αγαθών και για τη λειτουργία των γεννητριών των νοσοκομείων και για να συντηρούνται εμβόλια και φάρμακα.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της έκλεισαν τις από αέρος, ξηράς και θαλάσσης προσβάσεις στην Υεμένη στις 6 Νοεμβρίου για να σταματήσουν αυτό που αποκάλεσαν ροή όπλων από το Ιράν προς τους μαχητές Χούτι. Η κίνηση αυτή έγινε αφού η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε έναν πύραυλο που είχε εκτοξευτεί προς την πρωτεύουσά της, το Ριάντ.