Οι νέοι αυστηροί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί διεθνώς στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, απειλούν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που έχουν ήδη πληγεί από ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο ΟΗΕ, οι ειδικές ομάδες βοήθειας και εμπειρογνώμονες σε διεθνές επίπεδο προειδοποίησαν ότι οι αποκλεισμοί των συνόρων και των λιμανιών έχουν περιορίσει σημαντικά τη μετάβαση στελεχών τους από την Αφρική στη Νότια Αμερική και την Ασία, απειλώντας να καταφέρουν ένα ακόμη σκληρό χτύπημα στις χώρες που υποφέρουν από συγκρούσεις και ακραία κλιματικά φαινόμενα.
Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) για τη Νότια Αφρική, Λ. Κάστρο, δήλωσε ότι η διακοπή επισιτιστικών προγραμμάτων σε 12 χώρες, οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει τρία χρόνια κακής συγκομιδής λόγω ξηρασίας, αποτελεί κρίσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους. “ Όποιος δεν ανησυχεί γι’ αυτό, έχει πλήρη άγνοια ” τόνισε.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, A.Guterres, οργάνωσε ένα συντονισμένο σχέδιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19 στις πολύ ευάλωτες χώρες, προκειμένου να υποστηριχθούν εκατομμύρια άνθρωποι και να διακοπεί η διασπορά του ιού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) ανέφερε ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας εξαιτίας της πανδημίας, δεν θα είναι σε θέση να προσεγγίσει χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και 300.000 στη Μέση Ανατολή.
“Ενώ οι κυβερνήσεις λαμβάνουν σκληρά και πολύ αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού, εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι εξακολουθούν να έχουν άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία με το ιατρικό προσωπικό, τους εμπόρους τροφίμων και τους φαρμακοποιούς. Με την ίδια λογική που παραμένουν σε λειτουργία τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, θα πρέπει να εξακολουθήσει να παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια”, δήλωσε ο J.Egeland, Γενικός Γραμματέας του NRC.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ήδη αναστείλει προγράμματα ανακούφισης σε ορισμένες χώρες λόγω των κυβερνητικών περιορισμών, βυθίζοντας στην αβεβαιότητα και στην ανέχεια πολλές οικογένειες. “Ο κίνδυνος εξάπλωσης του Covid-19 σε περιοχές εκτοπισμένων πληθυσμών στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και σε περιοχές της Αφρικής, είναι εξαιρετικά υψηλός και θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή εάν δεν μπορέσουμε να προστατέψουμε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο από τη μόλυνση”, δήλωσε ο J.Egeland.
Τον φόβο εξάπλωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού σε περιοχές που ήδη βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εντείνει το γεγονός ότι η επίδρασή του μπορεί να είναι καταστροφική εκεί που δε μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία, ειδικά αυτήν τη στιγμή που οι χορηγοί αδυνατούν να ανταποκριθούν, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας στις εστίες τους.
“Αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας”, δήλωσε ο V. Diwakar, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χωρών του Εξωτερικού (ODI) στο Λονδίνο.
“Οι επιπτώσεις της νόσου είναι άμεσες, αλλά υπάρχουν και έμμεσες επιπτώσεις που αφορούν στο κλείσιμο των συνόρων και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικούς τρόπους παροχής υπηρεσιών, όπως και εφαρμογές μέσω κινητού τηλεφώνου. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα”.
Ο A. Shepherd, συνάδελφος του Diwakar στο ODI, δήλωσε: “Μία ακόμη πτυχή αυτού του προβλήματος είναι ότι πρόκειται για μια καταστροφή με ραγδαία εξέλιξη. Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεση μας είναι πολύ λίγος σε σχέση με τη δυνατότητα των συστημάτων υγείας να ανταποκριθούν και τη δυνατότητας παροχής τροφίμων, σε πολλές από αυτές τις χώρες.
“Έχει σημασία να υπάρξει άμεση ανταπόκριση. Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα γίνει η ιεράρχηση του τεράστιου όγκου αναγκών που θα προκύψουν και πώς θα δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη αναγκών των ανθρώπων που ήδη ζουν σε συνθήκες κρίσης, εστιάζοντας στις ανάγκες τους.”
“Οι χώρες στις οποίες αναφερόμαστε είναι χώρες που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, οι ακραίες κλιματικές συνθήκες και οι αιματηρές συγκρούσεις. Αυτός είναι ο λόγος που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε αυτή την εβδομάδα να γίνει παγκόσμια κατάπαυση του πυρός.”
Στη Νότιο Αφρική, η οποία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων περιπτώσεων και αποτελεί το κέντρο της υλικοτεχνικής υποστήριξης για ολόκληρη την περιοχή της νότιας Αφρικής, έχουν κλείσει ή περιοριστεί 35 από τις 53 συνοριακές θέσεις, παρά το ότι οι οργανισμοί ζήτησαν να εξαιρεθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Όπως εξηγεί η Κάστρο, ήδη από τον Δεκέμβριο, πριν ακόμη ξεκινήσει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, σχεδόν 45 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν σε συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας, ενώ 8,1 εκατομμύρια βασίζονταν στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Προγράμματος (WFP).
“Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, με μεγάλη ξηρασία και σχεδόν καμία συγκομιδή. Στη Ζιμπάμπουε υποστηρίζονται περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι τον μήνα, οι οποίοι πρόκειται να επηρεαστούν άμεσα από την κρίση, πρόσθεσε η Κάστρο.
Οι πρόσφατοι περιορισμοί στις μετακινήσεις προσωπικού σε χώρες όπως το Νότιο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αποκλείουν οποιαδήποτε δυνατότητα παροχής βοήθειας.
Επίσης, το Αφγανιστάν δέχεται μια τεράστια εισροή πολιτών από το Ιράν, το οποίο αυτήν την εποχή πλήττεται από μια από τις χειρότερες επιδημικές εξάρσεις του κορωνοϊού στον κόσμο. Αυτό είναι συνέπεια του αποκλεισμού συνόρων που επέβαλε το Πακιστάν και το οποίο αποτελεί την κύρια οδό βοήθειας προς το Αφγανιστάν. Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια, η κατάσταση παραμένει ανησυχητική.
Όπως αναφέρουν στο New Humanitarian οι εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων, η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, το οποίο φιλοξενεί περίπου 900.000 πρόσφυγες από τη γειτονική Μιανμάρ, ζήτησε από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να μην επιτρέψουν την είσοδο σε νέο προσωπικό και να περιορίσουν τις μετακινήσεις μεταξύ των στρατοπέδων και της κοντινής πόλης Cox’s Bazar.
“Εάν δεν επιτραπεί η δυνατότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, όλες οι προμήθειες θα εξαντληθούν και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κατάσταση εκτοπισμού θα παραμείνουν αποκλεισμένοι”, τόνισε ο Egeland.
“Ζητάμε από τις κυβερνήσεις να μας επιτραπεί να παραμείνουμε και να συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια, έτσι ώστε να προστατέψουμε τον ευάλωτο πληθυσμό προτού να είναι πολύ αργά”.
Η Κάστρο πρόσθεσε ότι, είναι αναγκαία η άμεση προσαρμογή στον τρόπο παροχής των υπηρεσιών, δεδομένης της εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού στη Νότια Αφρική.
“Τόσο προς όφελος των ομάδων μας, όσο και των ωφελούμενων μας, πρέπει να τροποποιήσουμε τα μοντέλα διανομής μας”, ανέφερε. “Να μειώσουμε άμεσα την συνάθροιση των ανθρώπων στα σημεία διανομής, να τοποθετήσουμε εγκαταστάσεις για πλύσιμο χεριών και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει κατάλληλος προστατευτικός εξοπλισμός. Στη συνέχεια πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των κλειστών συνόρων και της απαγόρευσης αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Είμαστε αντιμέτωποι με έναν τεράστιο αριθμό προκλήσεων”.