Περισσότεροι από 10.000 Ιρακινοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους από την ημέρα έναρξης (σ.σ. στις 17 Οκτωβρίου) της χερσαίας επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Η Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και περιοχή όπου το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε το 2014 το «χαλιφάτο» του, έχει πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Περίπου 10.500 άνθρωποι έχουν αυτήν τη στιγμή εκτοπιστεί κι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια» υπογραμμίζει το Γραφείο για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων (Ocha) σε ένα δελτίο τύπου.

«Η μετακίνηση των πληθυσμών παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με την μετατόπιση των γραμμών του μετώπου, περιλαμβανομένων των κατοίκων που επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στην περιοχής άμεσης διαμονής τους» προστίθεται στην ανακοίνωση.   Περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια Ιρακινοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας συρράξεων από τις αρχές του 2014.