Επιδημία Έμπολα έχει κηρυχθεί στην επαρχία Εκουατέρ στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Η επιδημία έχει πλήξει 43 ανθρώπους που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα αιμορραγικού πυρετού στην περιοχή: πρόκειται για 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα, 20 πιθανά κρούσματα και 20 ύποπτα κρούσματα (με 23 θανάτους μέχρι στιγμής). Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα νέο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα από την πόλη Μπαντάκα, ένα λιμάνι στον ποταμό Κόνγκο με πληθυσμό πάνω από ένα εκατομμύριο. Αυτό το νέο κρούσμα συνδέεται με το επίκεντρο της επιδημίας, την περιοχή ανατολικά της λίμνης Τούμπα.

Μέχρι στιγμής, 514 άνθρωποι που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με φορείς του ιού έχουν ειδοποιηθεί από τις εθνικές υγειονομικές αρχές και είναι υπό παρακολούθηση. Για να αντιμετωπίσουν την επιδημία και να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάπλωσή της, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) κλιμακώνουν την παρέμβασή τους στις περιοχές που πλήττονται (Μπαντάκα και Μπικόρο).

Οι ομάδες επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρίσκονται ήδη επιτόπου και έχουν δημιουργήσει μια ζώνη απομόνωσης στο κύριο νοσοκομείο του Μπαντάκα (5 κρεβάτια) και άλλη μία στο νοσοκομείο του Μπικόρο (10 κρεβάτια). Οι ομάδες κατασκευάζουν, επίσης, δύο θεραπευτικά κέντρα Έμπολα στο Μπαντάκα και το Μπικόρο με 20 κρεβάτια το καθένα. Μέσα στις επόμενες μέρες, θα φτάσουν στο Μπαντάκα πολλοί τόνοι υλικών (ιατρικά κιτ, κιτ προστασίας και απολύμανσης που περιλαμβάνουν προστατευτικά ρούχα, γάντια και μπότες, κιτ με είδη πρώτης ανάγκης, όπως μουσαμάδες, κιτ ψεκασμού με χλώριο, κιτ επεξεργασίας νερού κλπ., καθώς και καταπραϋντικά φάρμακα).

Μεταξύ του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή βρίσκονται γιατροί, ειδικοί στον έλεγχο λοιμώξεων και τεχνικοί υπεύθυνοι με μεγάλη εμπειρία σε θέματα Έμπολα.

«Αυτή είναι η ένατη επιδημία Έμπολα στο Κονγκό τα τελευταία 40 χρόνια. Έως τώρα, όλες είχαν εμφανιστεί σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές, όπως πέρυσι στο Λικάτι, όπου η επιδημία δεν εξαπλώθηκε» αναφέρει ο Χένρι Γκρέι, συντονιστής επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μπαντάκα. «Με το νέο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στο Μπαντάκα, η κατάσταση άλλαξε και έχει γίνει πιο σοβαρή και ανησυχητική, καθώς τώρα η νόσος πλήττει μια αστική περιοχή. Είναι ζωτικής σημασίας να εξακριβωθεί η διαδρομή του ύποπτου κρούσματος, ώστε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το πώς έφτασε στην πόλη. Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Υγείας και τις άλλες οργανώσεις για να υλοποιήσουμε μια συντονισμένη, προσαρμοσμένη και ταχεία παρέμβαση και να σταματήσουμε την εξάπλωση του Έμπολα».

Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και το Epicentre, το ερευνητικό κέντρο της οργάνωσης, συνεργάζονται στενά με το Υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω στο εμβόλιο rVSVDG-ZEBOV-GP κατά του Έμπολα, ως ένα πρόσθετο μέτρο για τον έλεγχο της επιδημίας. Ενώ υλοποιείται η στρατηγική, οι άξονες της παρέμβασης κατά του Έμπολα, που περιλαμβάνουν την έγκαιρη θεραπεία και απομόνωση των ασθενών, την ανίχνευση και την παρακολούθηση των επαφών, την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τη νόσο, τους τρόπους πρόληψης και τη διαθέσιμη περίθαλψη, την υποστήριξη της υπάρχουσας φροντίδας υγείας και την προσωρινή αλλαγή της κοινωνικής συμπεριφοράς όσον αφορά τις κηδείες, πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου.