Περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη Μιανμάρ για το γειτονικό Μπαγκλαντές επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ, ο οποίος καλεί τη χώρα να τους αφήσει να επιστρέψουν.

Οι μετανάστες φεύγουν από την πολιτεία της Ραχίν στην οποία από τις 25 Αυγούστου διεξάγονται μάχες μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. Ο ΟΗΕ έχει καταγγείλει πως αυτό που συμβαίνει στη Ραχίν αποτελεί εθνοκάθαρση. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη έξοδος που έχει πραγματοποιηθεί από τότε που έγινε η γενοκτονία της Ρουάντα, το 1994» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Μπαγκλαντές, Σαμέμ Ασάν.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι βιαιοπραγίες στην Ραχίν δεν έχουν σταματήσει παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.   Ο υπουργός Εσωτερικών του Μπαγκλαντές βρέθηκε τη Δευτέρα στην Γιανγκόνγκ της Μιανμάρ προκειμένου να βρεθεί μια «ανθεκτική λύση» για το ζήτημα, σύμφωνα με τον Ασάν.

Αλλά η Μιανμάρ εξακολουθεί να κάνει προπαγάνδα αποκαλώντας τους Ροχίνγκια «παράνομους μετανάστες», κάτι που σύμφωνα με τον Ασάν αποτελεί «βασικό εμπόδιο» στην πρόοδο των συνομιλιών.