Πιστοί στον αγώνα απέναντι στην καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι Γιατροί του Κόσμου συμμετείχαν στις 26 Φεβρουαρίου στην υψηλού επιπέδου διάσκεψη που συγκάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη με τη συνδιοργάνωση των κυβερνήσεων της Σουηδίας και της Ελβετίας. Σκοπός της διάσκεψης ήταν η ανάληψη δεσμεύσεων για την υποστήριξη της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης καθώς και την ευρύτερη ανακούφιση του λαού της Υεμένης.

Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών. Περίπου το 80% του πληθυσμού – 24 εκ. άνθρωποι – χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια από τους οποίους οι 14.3 εκ. βρίσκονται σε τεράστια ανάγκη. Η αύξηση των ανθρωπιστικών παρεμβάσεων το περασμένο έτος παρείχε βοήθεια σε 8 εκ. ανθρώπους, από 3.5 εκ. το 2017, καθιστώντας την Υεμένη ως την μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση στον κόσμο.

Σε μία χώρα που βάλλεται από τις ένοπλες συγκρούσεις, τυφλά χτυπήματα, με εκατοντάδες νεκρούς και εκτοπισμένους, η ανεξέλεγκτη χρήση βίας από τον αραβικό συνασπισμό δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει οδηγήσει ακόμα και στη στρατιωτικοποίηση υγειονομικών εγκαταστάσεων και νοσοκομείων, όπως συνέβη και τον περασμένο Νοέμβριο με την κατάληψη του Νοσοκομείου της πόλης Χοντάιντα στη δυτική Υεμένη από ένοπλους μαχητές Huthi. Παράλληλα, ο απάνθρωπος και καταστροφικός αποκλεισμός της Υεμένης που έχει επιβληθεί από τον αραβικό συνασπισμό αποτελεί την αιτία της τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής, οδηγώντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιβεβλημένη υγειονομική κρίση και ασιτία.

Για τους Γιατρούς του Κόσμου η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η καταδίκη της καταστρατήγησής τους είναι αδιαπραγμάτευτη.

Οι Γιατροί του Κόσμου καταδικάζουν το γεγονός ότι υγειονομικές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία αποτελούν στρατιωτικές βάσεις και στόχοι επιθέσεων θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο σημαντικό αριθμό ασθενών και τραυματιών, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Τέτοιες ενέργειες που αφαιρούν το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών στην ιατρική φροντίδα και διάσωση, εξυπηρετώντας στρατηγικά σχέδια επιθέσεων σε περιοχές με άμαχο πληθυσμό, είναι εγκλήματα πολέμου που αποτελούν την απόλυτη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και πρέπει να καταδεικνύονται από όλους απερίφραστα.

Τέλος, οι Γιατροί του Κόσμου καταδικάζουν την εκκωφαντική σιωπή και αργοπορία της Διεθνούς Κοινότητας σε αυτήν την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που η ανάγκη για δράση και κινητοποίηση ώστε να δοθεί ένα τέλος στην πρωτοφανή αυτή βία είναι πιο επιτακτική από ποτέ, τη στιγμή μάλιστα που σε παρόμοιες κρίσεις έχει επιδειχθεί σαφώς μεγαλύτερη ευαισθησία.