Συρία: Πρόταση ΟΗΕ να αναλάβει τη διαχείριση των «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στο Χαλέπι

Να αναλάβει αυτός τη διαχείριση των «ανθρωπιστικών διαδρόμων» που άνοιξε το καθεστώς Άσαντ ανάμεσα σε τομείς που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και τομείς που ελέγχονται από τους αντάρτες στο Χαλέπι, πρότεινε ο ΟΗΕ.

Η αντιπολίτευση τους χαρακτηρίζει «διαδρόμους θανάτου», ενώ η Ουάσινγκτον κρατά σκεπτικιστική στάση απέναντί τους.

Σημειώνεται πως τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς σε συνοικίες του Χαλεπιού που ελέγχονται από αντάρτες και σε μια πόλη σε μικρή απόσταση που επίσης ελέγχεται από αντάρτες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, σε μια άλλη περιοχή της βόρειας Συρίας την οποία ελέγχουν αντάρτες, ένα μαιευτήριο που λειτουργεί με την υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά» βομβαρδίστηκε την Παρασκευή με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλά βρέφη.

Έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών και πολιορκίας του Χαλεπιού, το καθεστώς άνοιξε διαδρόμους για να ενθαρρύνει τους άμαχους και όποιους μαχητές θέλουν να παραδώσουν τα όπλα να εγκαταλείψουν τους τομείς που ελέγχονται από τους αντάρτες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης, η οποία παραμένει κομμένη στα δύο από το 2012.

Η εξέλιξη, την οποία ανακοίνωσε η Ρωσία, παρουσιάστηκε ως μια «ανθρωπιστική» πρωτοβουλία, κάτι που αμφισβήτησαν έντονα η αντιπολίτευση, οι αντάρτες και αναλυτές.

Το συριακό καθεστώς συνέχισε τους βομβαρδισμούς σε συνοικίες του Χαλεπιού τις οποίες ελέγχουν αντάρτες κι όπου παραμένουν υπό πλήρη πολιορκία εδώ και δύο εβδομάδες οι περίπου 250.000 κάτοικοί τους. Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν χθες στους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, μόλις «μια δωδεκάδα άνθρωποι έφυγαν από την Πέμπτη διαμέσου ενός από τους διαδρόμους» που άνοιξε το καθεστώς. Κατόπιν, «οι αντάρτες εμπόδισαν τους κατοίκους να πλησιάσουν» οποιονδήποτε τέτοιο διάδρομο, σύμφωνα με αυτή την πηγή.

Χθες Παρασκευή οι δρόμοι σε πολλές συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες ήταν έρημοι, καθώς οι κάτοικοι δεν διακινδυνεύουν πλέον να βγουν καν, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Ακόμη και ο ήχος των ηλεκτρογεννητριών είχε σταματήσει, ελλείψει καυσίμων.

Ο ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «επί της αρχής και στην πράξη» τάσσεται υπέρ των «ανθρωπιστικών» διαδρόμων, πρότεινε να αναλάβει τον έλεγχό τους. «Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Έχουν την εμπειρία», υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

Σε μια ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» αυτή την πρόταση του ΟΗΕ και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα την «μελετήσει προσεκτικά».

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους δεν έκρυψαν τον «σκεπτικισμό» τους. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε «βαθιά ανήσυχος όσον αφορά τον ορισμό» των διαδρόμων αυτών. «Υπάρχει κίνδυνος, εάν πρόκειται για ένα τέχνασμα, να καταρρεύσει εντελώς η συνεργασία» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)