Στελέχη της Oxfam είχαν προσλάβει ιερόδουλες με χρήματα της ΜΚΟ κατά τη διάρκεια της αποστολής τους στην Αϊτή το 2010, αποκαλύπτει σε  της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα The Times και κατηγορεί την ηγεσία της ανθρωπιστικής οργάνωσης ότι συγκάλυψε την υπόθεση, κάτι που η τελευταία αρνείται.

Ιερόδουλες, πιθανόν συμπεριλαμβανομένων και ανήλικων κοριτσιών, είχαν προσληφθεί από στελέχη της Oxfam κατά τη διάρκεια της αποστολής τους στη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 300.000 ανθρώπους, αναφέρει η λονδρέζικη εφημερίδα.

Οι γυναίκες αυτές πληρώθηκαν για να συμμετάσχουν σε όργια σε κατοικίες και δωμάτια ξενοδοχείων που πλήρωνε η ΜΚΟ, σύμφωνα με μια πηγή που ανέφερε πως είδε βίντεο από ένα τέτοιο βράδυ στο οποίο οι ιερόδουλες φόραγαν μπλουζάκια της Oxfam.

Η οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας διεξήγαγε εσωτερική έρευνα το 2011, η οποία έφερε στο φως «μια κουλτούρα ατιμωρησίας» μεταξύ των στελεχών της, ενώ δεν μπόρεσε να εξακριβώσει αν πράγματι κάποιες από τις ιερόδουλες ήταν ανήλικες ή όχι, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times.

Κατά την εφημερίδα, ο επικεφαλής της Oxfam στην Αϊτή, ο Ρόλαντ φαν Χάουβερμεϊρον, υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά χωρίς να υποστεί πειθαρχικές κυρώσεις, παρότι φέρεται να παραδέχθηκε ότι προσέλαβε ιερόδουλες.

Άλλα δύο στελέχη της οργάνωσης παραιτήθηκαν και ακόμη τέσσερα απολύθηκαν. Η δικαιοσύνη της Αϊτής δεν ενημερώθηκε για την υπόθεση και δεν υπήρξε έρευνα των Αρχών της χώρας, ούτε ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

«Ορισμένοι υπάλληλοί μας απομακρύνθηκαν μετά την έρευνα και άλλοι παραιτήθηκαν από την οργάνωση πριν (η έρευνα) να ολοκληρωθεί», ανέφερε μια εκπρόσωπος της ΜΚΟ.

Ο διευθυντής της οργάνωσης στην Αϊτή «ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν υπό την ηγεσία του, και του επετράπη να παρατηθεί διότι υποστήριξε ανεπιφύλακτα αυτή την έρευνα και συνεργάστηκε», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η Oxfam, μια συνομοσπονδία ανθρωπιστικών οργανώσεων η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Οξφόρδη, διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε «προσπάθεια συγκάλυψης» των γεγονότων για την υπεράσπιση της φήμης της.

«Η Oxfam παίρνει κάθε κατηγορία περί ανάρμοστης συμπεριφοράς πολύ σοβαρά», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Το Λονδίνο προειδοποίησε το Σάββατο τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, στον απόηχο του σκανδάλου της Oxfam, ότι θα χάνουν τις κρατικές ενισχύσεις που τους χορηγούνται εάν δεν λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από μέλη του προσωπικού τους.

Η Oxfam, η συνομοσπονδία ανθρωπιστικών οργανώσεων με έδρα την Οξφόρδη, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια θύελλα επικρίσεων μετά τη δημοσίευση την Παρασκευή πληροφοριών κατά τις οποίες στελέχη της είχαν προσλάβει νεαρές ιερόδουλες στην Αϊτή το 2011, κατά τη διάρκεια της αποστολής αρωγής μετά τον καταστροφικό σεισμό που είχε σαρώσει τη χώρα της Καραϊβικής το 2010.

Η υπόθεση χαρακτηρίστηκε «αληθινά σοκαριστική» από τη Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία ξεκαθάρισε πως αναμένει να διεξαχθεί «κατεπείγουσα» και «πλήρης» έρευνα «για αυτές τις πολύ σοβαρές κατηγορίες».

«Θέλουμε η Oxfam να παραδώσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στην κατοχή της για τα συμβάντα αυτά στην Επιτροπή για τις Φιλανθρωπικές Οργανώσεις» (Charity Commission), τον δημόσιο φορέα που είναι αρμόδιος για την εποπτεία των ΜΚΟ, ανέφερε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι.

Η Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είχε λάβει μια αναφορά της Oxfam για την υπόθεση, τον Αύγουστο του 2011. Η αναφορά έκανε λόγο για «ανάρμοστες σεξουαλικές συμπεριφορές, πράξεις εκφοβισμού, παρενόχλησης και εκφοβισμού προσωπικού», αλλά δεν περιείχε στοιχεία για «κακομεταχείριση σε βάρος των ανθρώπων που βοηθούσε» η ΜΚΟ, ούτε για «πιθανά σεξουαλικά εγκλήματα στα οποία εμπλέκονταν ανήλικες».

«Η προσέγγισή μας θα ήταν πολύ διαφορετική εάν όλες οι λεπτομέρειες που αναφέρθηκαν από τον Τύπο μας είχαν κοινοποιηθεί τότε», συνέχισε η Επιτροπή κι απαίτησε από την Oxfam να της παραδώσει περισσότερα στοιχεία «το ταχύτερο δυνατόν».

Κατά το υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης (DFID) της Βρετανίας, η ηγεσία της Oxfam επέδειξε «έλλειψη κρίσης» στην έρευνα και στη συνεργασία της οργάνωσης με τις αρχές για το ζήτημα.

Η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντοντ «επανεξετάζει την τρέχουσα συνεργασία της με την Oxfam και ζήτησε μια συνάντηση με την διευθυντική της ομάδα το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε μια εκπρόσωπος του DFID.

Εξάλλου, σε ένα δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ, η υπουργός γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε επαφή με διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους ζητά να την ενημερώσουν για τα μέτρα που παίρνουν στο πεδίο αυτό.

Οι ΜΚΟ οφείλουν να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για κάθε ανησυχία που έχουν και για τα συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία αφορά, συμπλήρωσε η Μόρντοντ.

«Σε ό,τι αφορά την Oxfam και κάθε άλλη οργάνωση» που βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα παρόμοια όπως αυτά που καταγράφηκαν στην Oxfam, «αναμένουμε ότι θα συνεργάζονται πλήρως με τις (αρμόδιες) αρχές, και θα πάψουμε να χρηματοδοτούμε κάθε οργάνωση η οποία δεν θα το κάνει», διεμήνυσε η υπουργός.

«Είμαι πολύ σαφής: δεν θα συνεργαζόμαστε με καμία οργάνωση που δεν θα τηρεί τους κανόνες» συμπεριφοράς του προσωπικού τους που ορίζει το υπουργείο, επέμεινε η υπουργός.

Σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας The Times, που έριξε φως στην υπόθεση, πολλές νεαρές πόρνες είχαν προσκληθεί σε σπίτια και δωμάτια ξενοδοχείων που πλήρωνε η Όξφαμ στην Αϊτή. Μια πηγή που επικαλέστηκε η εφημερίδα ανέφερε πως έχει δει βίντεο από ένα όργιο κατά το οποίο ιερόδουλες φόραγαν μπλουζάκια της ΜΚΟ.

Εξάλλου, κατά την εφημερίδα, η Oxfam δεν ενημέρωσε άλλες οργανώσεις για τη συμπεριφορά των υπαλλήλων της που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, κάτι που τους επέτρεψε να συμμετάσχουν με άλλες οργανώσεις αργότερα σε αποστολές σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές — και πιθανόν να εκμεταλλευθούν ευάλωτους πληγέντες.

Έτσι, ο βέλγος Ρόλαντ φαν Χάουβερμεϊρον, 68 ετών, ο οποίος αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του, όπως επιβεβαίωσε η Oxfam, από τη θέση του διευθυντή της αποστολής της στην Αϊτή, αφού παραδέχθηκε ότι είχε προσλάβει πόρνες, υπήρξε κατόπιν επικεφαλής της αποστολής της ΜΚΟ Δράση κατά της Πείνας (Action contre la faim, ACF) στο Μπανγκλαντές, από το 2012 ως το 2014.

Η ACF είχε επικοινωνήσει με την Oxfam πριν προσλάβει τον Ρόλαντ φαν Χάουβερμεϊρον, αλλά η βρετανική ΜΚΟ δεν διευκρίνισε τους λόγους της παραίτησής του, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ματιέ Φορτούλ, εκπρόσωπος της Δράσης κατά της Πείνας.

Απεναντίας, «είχαμε λάβει θετικές συστάσεις από μέρους πρώην υπαλλήλων της Όξφαμ –σε προσωπικό επίπεδο– που είχαν εργαστεί μαζί του», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Η Oxfam διαβεβαίωσε πως διεξήγαγε, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για τις κατηγορίες, το 2011, εσωτερική έρευνα. Τέσσερις εργαζόμενοί της απολύθηκαν και άλλοι τρεις, ανάμεσά τους και ο Ρόλαντ φαν Χάουβερμεϊρον, παραιτήθηκαν πριν από το πέρας αυτής της έρευνας, ανέφερε η οργάνωση. Η ίδια ΜΚΟ η δεν έδωσε θετική σύσταση σε κανένα από τα πρώην στελέχη της που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Η Oxfam καταδίκασε την «εντελώς απαράδεκτη» συμπεριφορά των υπαλλήλων της που ενέχονταν στην υπόθεση. Η οργάνωση αρνείται ότι προσπάθησε να συγκαλύψει το ζήτημα για να προστατεύσει τη φήμη της. Είχαν δοθεί στη δημοσιότητα ανακοινώσεις Τύπου τον Αύγουστο αλλά και τον Σεπτέμβριο του 2011 για την έρευνα που διεξήγαγε, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται η ακριβής φύση των κατηγοριών.

Βλέποντας το «εκ των υστέρων, θα προτιμούσα να είχαμε μιλήσει για τα κρούσματα απρεπούς σεξουαλικής συμπεριφοράς, όμως δεν θεωρώ ότι θα ήταν προς το συμφέρον κανενός να περιγράψουμε λεπτομερώς αυτή τη συμπεριφορά, καθώς αυτό θα προσέλκυε ακραία προσοχή στο θέμα ενώ εμείς θέλαμε να προχωρήσουμε, να προσφέρουμε βοήθεια», τόνισε το Σάββατο ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Oxfam, ο Μαρκ Γκόλντρινγκ, σε δηλώσεις του στο BBC Radio 4.

Στο τρέχον φύλλο της, η εφημερίδα The Sunday Times αποκαλύπτει ότι πάνω από 120 στελέχη των κυριότερων βρετανικών ανθρωπιστικών οργανώσεων κατηγορήθηκαν για υποθέσεις σεξουαλικής φύσης την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση των Τάιμς, στην Oxfam καταγράφηκαν 87 τέτοια συμβάντα το 2017, από τα οποία για τα 53 ενημερώθηκε η αστυνομία, ενώ 20 στελέχη της οργάνωσης ή εθελοντές που εργάζονταν για αυτήν απολύθηκαν ή απομακρύνθηκαν από τη ΜΚΟ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)