Η βία της Boko Haram στην Αφρική, αφήνει τα παιδιά εκτοπισμένα και παγιδευμένα

Η πολύχρονη βία της Boko Haram στο Lake Chad της Αφρικής, έχει οδηγήσει σε μια επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση, η οποία έχει εκτοπίσει 1,4 εκατομμύρια παιδιά και έχει αφήσει τουλάχιστον άλλο ένα εκατομμύριο παγιδευμένο σε δυσπρόσιτες περιοχές, αναφέρει η UNICEF σε σχετική έκθεσή της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η κρίση στο Lake Chad, είναι μια κρίση που επηρεάζει τα παιδιά και θα πρέπει να τεθεί υψηλά στην παγκόσμια ατζέντα της μετανάστευσης και του εκτοπισμού», λέει ο Manuel Fontaine, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. «Οι ανθρωπιστικές ανάγκες έχουν ξεπεράσει την ήδη υπάρχουσα ανταπόκιρση, ειδικά τώρα που σε νέες περιοχές στη Βορειοανατολική Νιγηρία, που προηγουμένως ήταν απρόσιτες, τώρα είναι εφικτή η ανθρωπιστική βοήθεια».

Κυκλοφορώντας λίγο πριν τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες (19 Σεπτεμβρίου), η έκθεση «Παιδιά σε Κίνηση, Παιδιά που Έμειναν Πίσω», εστιάζει στον αντίκτυπο των ενεργειών της Boko Haram σε βάρος των παιδιών στη Νιγηρία, το Καμερούν, το Τσαντ και το Νίγηρα και τις καταστροφικές τους συνέπειες.

Η έκθεση αναφέρει πως:

• Επιπλέον των 2,6 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν μέχρι τώρα εκτοπιστεί, άλλα 2,2 εκατομμύρια – πάνω από τα μισά είναι παιδιά – υπάρχουν φόβοι πως έχουν παγιδευτεί σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της Boko Haram και χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

• Ένας εκτιμώμενος αριθμός 38 παιδιών, έχουν χρησιμοποιηθεί αυτή τη χρονιά σε επιθέσεις αυτοκτονίας στο LakeChad, ανεβάζοντας στα 86 το συνολικό αριθμό από το 2014.

• Περίπου 475.000 παιδιά στο Lake Chad υποφέρουν τώρα από σοβαρό υποσιτισμό, σε σχέση με 175.000 στην αρχή του τρέχοντος έτους.

• Στη Βορειοανατολική Νιγηρία μόνο, εκτιμάται πως 20.000 παιδιά έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης πως η πλειοψηφία του εκτοπισμένου πληθυσμού – 8 στα 10 άτομα – μένει με οικογένειες και γείτονες, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση για μερικές από τις φτωχότερες κοινότητες του κόσμου.

«Οι τοπικές κοινότητες μοιράζονται τα λίγα που έχουν, για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη σε μια πράξη ανθρωπιάς που αναπαράγεται από χιλιάδες σπίτια στις πληγείσες περιοχές», είπε ο Fontaine.

Η UNICEF εργάζεται για να αντιμετωπίσει τις βασικές ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους στις πληγείσες περιοχές. Μέχρι τώρα, περίπου 170.000 παιδιά έχουν λάβει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, σχεδόν 100.000 ακολουθούν θεραπεία για σοβαρό υποσιτισμό και πάνω από 100.000 λαμβάνουν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η UNICEF έχει λάβει μόνο το 13% από τα 308 εκατομμύρια δολάρια που χρειάζεται για να παρέχει βοήθεια στις οικογένειες που έχουν πληγεί από τη βία της Boko Haram στη Νιγηρία, το Νίγηρα, το Τσαντ και το Καμερούν. Η οργάνωση για τα παιδιά, έχει κάνει έκκληση στην κοινότητα των δωρητών για ν’ αυξηθεί η υποστήριξη στις πληγείσες περιοχές. Οι επιπλέον πόροι θα βοηθήσουν τη UNICEF ν’ αυξήσει την ανταπόκριση της στις περιοχές που ήταν μέχρι πρότινος υπό τον έλεγχο της Boko Haram και παρουσιάζουν αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες.