Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη συγκέντρωση σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να δοθεί βοήθεια σε περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξήγησε επίσης κατά την ομιλία του ότι ο οργανισμός χρειάζεται για τα επείγοντα προγράμματά του στη χώρα αυτή 2,96 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ) για φέτος, καθώς «μπορούμε και οφείλουμε να αποτρέψουμε να μετατραπεί η κρίση αυτή σε τραγωδία μακροπρόθεσμα».

Πέρυσι ο ΟΗΕ είχε ζητήσει τη συγκέντρωση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Υεμένη και οι δωρεές που είχαν συγκεντρωθεί είχαν φτάσει στο 73% του ποσού αυτού.   Ωστόσο οι ανάγκες αυξήθηκαν κι άλλο στη χώρα αυτή που μαστίζεται από πόλεμο από το 2015 μεταξύ του συνασπισμού δυνάμεων των οποίων ηγείται η Σαουδική Αραβία και των ανταρτών Χούτι τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν και οι οποίοι ελέγχουν κυρίως την πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας στην Υεμένη, ο πληθυσμός της οποίας εξαρτάται πλέον ως επί το πλείστον από τα τρόφιμα που εισάγονται. «Θα πρέπει οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να μπορούν να φτάσουν στους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από βοήθεια, χωρίς προϋποθέσεις», σημείωσε ο Γκουτέρες από το βήμα της διάσκεψης.

«Τα λιμάνια θα πρέπει όλα να παραμείνουν ανοιχτά στα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και στα εμπορικά φορτία τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το «αεροδρόμιο της Σαναά αποτελεί επίσης μια γραμμή ζωής και πρέπει να παραμείνει ανοιχτό».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε απευθύνει εξάλλου λίγο πριν από το βήμα της διάσκεψης έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές στην Υεμένη να επιτύχουν μια πολιτική λύση που θα τερματίζει τη σύγκρουση στην Υεμένη, η οποία μαίνεται στη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια.