*της Εύας Κοντοσταθάκου

Με αφορμή την καθιέρωση του Οκτώβρη, ως μήνα πρόληψης και ενημέρωσης κατά του καρκίνου του μαστού από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, θα πρέπει να εστιάσουμε στις αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε προσεγγίσεις που οφείλουμε ως ευνομούμενη κοινωνία στο συγκεκριμένο μείζον θέμα.

Μελέτες ειδικών και επιστημόνων τεκμηριώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου στην Ευρώπη.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι στην Ελλάδα νοσούν περίπου 4.000 γυναίκες ετησίως, επομένως είναι πρωταρχικής σημασίας η ενημέρωση και η πρόληψη για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Η ενημέρωση και η πρόληψη σώζουν ζωές.

Αν και η συγκεκριμένη ασθένεια αν αντιμετωπισθεί άμεσα δεν είναι καταληκτική, οι ψυχολογικές επιδράσεις στις ασθενείς είναι καθοριστικές. Οι πιο συχνές ψυχολογικές επιπτώσεις επιδρούν  στην ποιότητα της ζωής τους, στη μείωση της σεξουαλικότητας εξαιτίας της αλλαγής της εικόνας τους, στο φόβο του θανάτου, στο άγχος της απόρριψης, που τελικά οδηγούν συχνά στην εμφάνιση διαταραχών άγχους και κατάθλιψης.

Η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει επίσης τη σπουδαιότητα της βοήθειας και της υποστήριξης από τους οικείους και το φιλικό περιβάλλον των ασθενών, η οποία θα πρέπει να είναι συνεχής αλλά να μην διακατέχεται από συναισθήματα λύπησης καθώς το συγκεκριμένο γεγονός είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την ψυχολογία της κάθε ασθενούς.

Δυστυχώς, παρά την αποδεδειγμένη σπουδαιότητα της έγκαιρης ενημέρωσης και της πρόληψης, η θεραπεία και η αποθεραπεία των ασθενών είναι χρονοβόρα, επώδυνη και ιδιαίτερα  ψυχοφθόρα. Βέβαια θετικότατο πρόσημο αποτελεί τα τελευταία χρόνια το γεγονός ότι αυξάνονται σημαντικά τα θετικά αποτελέσματα ίασης της νόσου.

Στην Αμερική και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, η κοινωνική και εργασιακή ευαισθητοποίηση για τις  γυναίκες που νόσησαν και αποθεραπεύτηκαν από τη νόσο του καρκίνου του μαστού είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και υποστηρικτική.

Αντιθέτως στη χώρα μας υπάρχει ακόμα κοινωνική προκατάληψη, φόβος και αποστασιοποίηση από το πρόβλημα, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την ψυχολογική αποθεραπεία των ασθενών και την επανένταξη τους στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Επομένως αυτό που θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε είναι ότι η εκστρατεία ενημέρωσης, πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα όλων μας καθώς σώζει ζωές.

Οι γυναίκες που νοσούν  μπορούν και πρέπει να νικήσουν τον καρκίνο και η κοινωνία μας οφείλει και πρέπει να λειτουργήσει υποστηρικτικά στον αγώνα αυτό.

*Η Εύα Κοντοσταθάκου είναι Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων