Τα καλά νέα: αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωσθεί εγκαίρως, το ποσοστό επιβίωσης ξεπερνά το 95%.

Τα κακά νέα: το ποσοστό των γυναικών στη χώρα μας που είναι ενημερωμένες και ακολουθούν κάποια μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη άρα και την έγκαιρη διάγνωση παραμένει χαμηλό.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε το 2016 η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» για τις συνθήκες πρόσβασης των ασθενών με καρκίνο του μαστού στις υπηρεσίες υγείας, σχεδόν μία στις δύο γυναίκες δεν είχε κάνει ποτέ αυτοεξέταση ενώ το 35,7% δεν είχε κάνει ποτέ μαστογραφία.

Το ίδιο ισχύει άλλωστε και για το τεστ ΠΑΠ για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αφού μόλις 2 στις 10 γυναίκες πραγματοποιούν τακτικά την βασική αυτή εξέταση.

Οι λόγοι που εμείς οι γυναίκες αμελούμε την υγεία μας είναι πολλοί: φόβος για το αποτέλεσμα, άγνοια για την εξέταση, κακή ενημέρωση, έλλειψη χρημάτων, ακόμη και ντροπή.

Στον καρκίνο του μαστού, όσο τετριμμένο και χιλιοειπωμένο αν ακούγεται, θα πρέπει να το λέμε και να το ξαναλέμε μέχρι κάθε γυναίκα να το εμπεδώσει: η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, κυριολεκτικά σώζει ζωές.

Υπάρχουν κάποια πολύ απλά πράγματα που μπορεί καθεμία μας να κάνει για να προστατεύσει τον εαυτό της.

Το πρώτο είναι η αυτοψηλάφηση. Όσο πιο καλά γνωρίζουμε το σώμα μας και τους μαστούς μας, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να εντοπίσουμε τυχόν αλλαγές και να ενημερώσουμε έγκαιρα τον γιατρό μας.

Το δεύτερο είναι να μην ξεχνάμε το ετήσιο ραντεβού μας για μαστογραφία,  που αυτή τη στιγμή είναι η πλέον αξιόπιστη εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, από την ηλικία και σύμφωνα με τις οδηγίες των ιατρών.

Σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής, να θεσμοθετηθεί ένα Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, για όλες τις γυναίκες, με σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες που θα βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, όχι μόνο οικονομικά.

Δεν μπορούμε να κάνουμε ανάλυση κόστους – οφέλους για μία εξέταση τόσο κομβική για την υγεία των γυναικών όπως είναι η μαστογραφία. Ούτε μπορούμε να αποκλείουμε τις πιο οικονομικά αδύναμες γυναίκες από το δικαίωμα στην υγεία.  Το ίδιο ισχύει και μετά τη διάγνωση. Ο χρόνος αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία για μαστεκτομή ή ακτινο- και χημειοθεραπεία παραμένει μεγάλος, απαγορευτικός ειδικά για νέες γυναίκες, με αποτέλεσμα όσες γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να καταφεύγουν στον δαπανηρό ιδιωτικό τομέα. Αυτή την ανισότητα πρέπει να την καταπολεμήσουμε.

Εκτός από το οικονομικό, πρέπει να κλείσουμε και το γεωγραφικό χάσμα στην πρόληψη. Ειδικά στην περιφέρεια, όπου η πρόσβαση σε μηχάνημα μαστογραφίας είναι δύσκολη, πολλές γυναίκες αμελούν την ετήσια εξέταση. Σημαντική είναι η προσφορά στον τομέα αυτό των κινητών μονάδων μαστογραφίας των δημοσίων νοσοκομείων και πρέπει να ενισχυθεί ο αριθμός τους.

Στο πλαίσιο ενός τέτοιου Εθνικού Προγράμματος, γιατί να μην υπάρχει και μια εξατομικευμένη υπενθύμιση, μια επιστολή ή ένα sms στις γυναίκες ότι πλησιάζει η ημερομηνία που πρέπει να κάνουν τη μαστογραφία τους; Ένα απλό βήμα που μπορεί, όμως, να βοηθήσει.

Τέλος, εκτός από τις δημόσιες δομές, υπάρχουν πραγματικά δεκάδες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και της ιατρικής κοινότητας που μπορούν να βοηθήσουν, να προσφέρουν πληροφορίες και στήριξη, οικονομική και ψυχολογική, σε γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει μόνη στον αγώνα αυτό.

Η μάχη απέναντι στον καρκίνο του μαστού είναι υπόθεση όλων μας. Έχω μια φίλη που νόσησε σε νεαρή ηλικία όμως κατάφερε και βγήκε νικήτρια. Είναι εκείνη που κάθε χρόνο θα με πάρει τηλέφωνο για να μου θυμίσει να κλείσω και το δικό μου ραντεβού για μαστογραφία. Τι πιο όμορφο από αυτό; Αυτόν τον Οκτώβριο, ας θυμηθούμε να φροντίσουμε όλες τον εαυτό μας και την υγεία μας, όχι μόνο τη δική μας αλλά και των κοντινών μας ανθρώπων.

*H Κατερίνα Μάρκου είναι Βουλευτής της ΝΔ στην Β’ Θεσσαλονίκης και απόφοιτος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με ειδίκευση την Ευρωπαϊκή Ιστορία και τον Πολιτισμό. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πάντειο όπου και έλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα από το Τμήμα Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών