*της Βίκυς Κλήμη

Διαβάζω, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ότι 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα δεχθεί σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία. Αν κάνουμε αναγωγή στον Ελληνικό πληθυσμό, αυτό σημαίνει ότι γύρω στα 1,8 εκατομμύρια γυναίκες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση έστω και μια φορά. Για να σκεφτούμε ξανά τι σημαίνει αυτό με μια ερώτηση: Έχεις δεχτεί ή έχεις ακούσει από φίλη σου, συγγενή ή συνάδελφο να έχει βιώσει μια από τις παραπάνω μορφές βίας;

Προσωπικά γνωρίζω αρκετές γυναίκες που έχω ακούσει την ιστορία τους και άλλες πάλι που απλά τις αντιλαμβάνομαι χωρίς να χρειαστεί να το ξεστομίσουν. Γυναίκες από όλα τα μορφωτικά, κοινωνικά και οικονομικά επίπεδα. Γυναίκες που ζουν την κόλαση επί γης και άλλες που κουβαλούν τον σταυρό τους ζώντας μια ζωή μαρτύριο. Και δεν χρειάζεται να το πουν, το βλέπεις στα μάτια τους.

Είμαι κι εγώ μια γυναίκα που έχει βιώσει ψυχολογική βία κάποια στιγμή στη ζωή της. Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος που ένιωθα ανήμπορη, τόσο λίγη, χωρίς αξία, χωρίς δύναμη. Ήμουν εγκλωβισμένη σε μια κατάσταση που με πήγαινε πολύ πίσω. Αμφισβητούσα διαρκώς τον εαυτό μου με αποτέλεσμα να τον χάσω. Όμως το κοντέρ μηδένισε και τότε ήταν που ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ να το αντιμετωπίσω.

Την αξία που μου έλειπε την έδωσα εγώ στον εαυτό μου. Πάτησα τα τακούνια μου γερά στο έδαφος και είπα ΤΕΛΟΣ. Σηκώθηκα από το χώμα και κοίταξα προς τον ουρανό. Είδα τότε τον ήλιο! Αναζήτησα τον εαυτό μου και τον βρήκα. Ανακάλυψα τι μου έδινε θάρρος και δύναμη και τα καλλιέργησα. Ότι είχα χάσει τον προηγούμενο καιρό, ένα ένα τα ξαναέβρισκα. Βρήκα κι άλλα όμως στην πορεία. Αναγεννήθηκα!

Ξέρω ότι είναι δύσκολο, γνωρίζω ότι μοιάζει πολλές φορές αδύνατο να το αντιμετωπίσεις. Αν νιώθεις μόνη, λίγη, ανήμπορη, κοίταξε δίπλα σου, κοίταξε παραπέρα. Υπάρχει κάποιος για εσένα και μπορεί να σε βοηθήσει να το αντιμετωπίσεις. Ζήτα το! Μπορείς, πάντα μπορείς!

Κλείνω αυτή τη μικρή μου εξομολόγηση με λόγια του Atticus: “ She wasn’t looking for a knight she was looking for a sword” που σημαίνει ότι «δεν αναζητούσε τον ιππότη της, αναζητούσε το σπαθί της». Αναζήτησε το σπαθί σου!

*Η Βίκυ Κλήμη είναι Business Leader, Start-up Coach, Women’s Advocate, Global Goodwill Ambassador, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Αμερικανίδων Γυναικών Ελλάδος, Μέλος Empower Women (UNWomen), Truthteller για το Women for One