Σε προηγούμενές μας αναφορές του δικτύου ειδήσεων για την υγεία επιβεβαιώναμε ότι: «Το σύστημα που μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο μπορεί να λύσει το πρόβλημα πρόσβασης σε μία καλύτερη υγεία, μία πιο σωστή διατροφή και μία αποτελεσματική υγιεινή, για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.»

Η λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα είναι σχεδόν άμεσα εφικτή και εξαρτάται μόνο από τη σωστή επένδυση στο κατάλληλο μέρος. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας, για την επίλυση των θεμελιωδών προβλημάτων δισεκατομμυρίων ανθρώπων, δίνοντας βαρύτητα στις ανάγκες των φτωχότερων περιοχών. Τα σχετικά άρθρα στα οποία μπορείτε να ανατρέξετε κι έχουν δημοσιευτεί είναι τα εξής:

  • 1 στους 3 ανθρώπους στον κόσμο δεν έχει πρόσβαση σε υγιεινό, καθαρό νερό – UNICEF, OMS
  • Ένα σύστημα μετατροπής του θαλασσινού νερού σε πόσιμο μπορεί να αλλάξει τη ζωή 3 δις ανθρώπων

Να, λοιπόν μερικές απορίες και σχόλια που λάβαμε γύρω από αυτό το θέμα:
Πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα σχέδια και που θα αντληθούν τα χρήματα για τα εργοστάσια αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού;

Και η απάντησή μας; Μία ριζική αλλαγή επιβάλλεται στα κατεστημένα των παγκόσμιων προτεραιοτήτων  των κυβερνήσεων, για την χρηματοδότηση στην ουσία των σχεδίων αυτών. Η αναισθησία και η ωμότητα στον πιο ακραίο βαθμό εκδηλώνεται τη στιγμή που συγκρίνουμε τις κυβερνητικές δαπάνες σε υλικό, στρατιωτικό εξοπλισμό με τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Μερικά παραδείγματα που αφορούν στο ζήτημα του πόσιμου νερού και του σχεδίου που προαναφέραμε θα διαβάσετε παρακάτω:

H  δαπάνη ενός σταθμού καθαρισμού για ένα χωριό 50.000 κατοίκων κυμαίνεται μεταξύ 300.000 και 400.000 δολαρίων ΗΠΑ ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη. Πηγή: (fundacionaquae.org/wiki-aquae/datos-del-agua/cifras-sobre-la-desalinizacion/, και givepower.org).

Δαπάνες εξοπλισμών που βρίσκονται στις μέρες μας σε χρήση, σε σχέση με τη δυνατότητα εφοδιασμού σε πόσιμο νερό.

Ένας πύραυλος Tomahawk BGM-109 κοστίζει 900.000 δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σε 3 εργοστάσια πόσιμου νερού για τις ανάγκες 150.000 ανθρώπων. Εκτιμούμε ότι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίθεσης που στόχο είχε τις βάσεις στη Συρία, 200 πύραυλοι Tomahawk χρησιμοποιήθηκαν αριθμός που αντιστοιχεί σε 600 εργοστάσια που θα μπορούσαν να προμηθεύσουν με πόσιμο νερό 30 εκατομμύρια ανθρώπους, για μία μόλις στρατιωτική επίθεση.

Ένα στρατιωτικό άρμα μάχης M1-Abrams έχει αξία 11 εκατομμυρίων δολαρίων, ίση δηλαδή με 37 εργοστάσια πόσιμου νερού. Υγιεινό νερό για περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους στην τιμή ενός και μόνο άρματος μάχης.

Ένα πυραυλικό σύστημα Patriot Pac-2 που το κόστος του υπολογίζεται στο 1 δις δολάρια ΗΠΑ, αντιστοιχεί σε 3360 σταθμούς μετατροπής του νερού. Πόσιμο νερό για 168 εκατομμύρια ανθρώπους στην τιμή ενός πυραυλικού συστήματος.

Με ένα πρόχειρο υπολογισμό 17 πυραυλικών συστημάτων , θα καλύπταμε τη δαπάνη της κατασκευής ενός αριθμού εργοστασίων μετατροπής νερού για τα 3 δις ανθρώπων στον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Υπάρχουν εκατοντάδες εργοστάσια αφαλάτωσης στον κόσμο (ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Κουβέιτ, Ιαπωνία…όταν δεν υπάρχουν, παρά ελάχιστα στην Αφρική όπου οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες).

Επαναλαμβάνουμε τον επίλογο της REHUNO Salud: «Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό για όλους τους κατοίκους του πλανήτη είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και, πρέπει να αποτελέσει την προτεραιότητα των κυβερνήσεων και των πολιτικών οργανισμών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Το να κάνουμε εφικτή την πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι στις μέρες μας μία πράξη δυνατή, χειροπιαστή, αλληλέγγυα και επείγουσα για τον εξανθρωπισμό της υγείας.»

Πηγές:
SIPRI – sipri.org/Stockholm – Διεθνές Ειρηνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο
Ίδρυμα Aquae – fondationaquae.org
Ίδρυμα Give Power – givepower.com
————
Μετάφραση από τα γαλλικά για την ελληνική Pressenza: Ανδρέας Παπαγγελόπουλος.