*του Νικήτα Κανάκη

…Άδειασα και ξαναγέμισα τον ταξιδιωτικό μου σάκο.
”Μόνον τ απαραίτητα” είπα.
Κι ήταν αρκετά γι αυτή τη ζωή
και για πολλές άλλες ακόμη…” Οδυσσέας Ελύτης

Σχεδόν εικοσιοκτώ χρόνια πριν ξεκινούσα το υπέροχο ταξίδι μου στους Γιατρούς του Κόσμου.

Ένας νεαρός τότε, ενθουσιώδης ονειροπόλος ιδεαλιστής, στρατευμένος στον αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση και δικαιοσύνη, που μετατράπηκε με τα χρόνια πια, σε έναν μεσόκοπο -χωρίς αυταπάτες- ουμανιστή.

Στάθηκα τυχερός, πολύ τυχερός άνθρωπος!!!

Ταξίδεψα πολύ, γνώρισα υπέροχους ανθρώπους, έκανα φίλους στα τέσσερα σημεία της οικουμένης, ενθουσιάστηκα, απογοητεύτηκα, έκλαψα από χαρά και λύπη, είδα την ζωή και τον θάνατο σε όλες τις εκδοχές, πείσμωσα και θύμωσα, γέλασα, έμαθα να εκτιμώ τα μικρά καθημερινά πράγματα, είδα πολλές από τις ιδέες μου να γίνονται πραγματικότητα, ξεπέρασα κακίες και εγωισμούς, έμαθα να νοιάζομαι τους ανθρώπους και να πιστεύω στη δύναμη της αγάπης, πίστεψα στον Θεό των μικρών πραγμάτων.

Με λίγα λόγια ΕΖΗΣΑ!!

Απόψε που κοντοστέκομαι και ρίχνω μια κλεφτή ματιά σε αυτό το υπέροχο ταξίδι με την ευγνωμοσύνη κάποιου που αξιώθηκε όμορφα πράγματα στη ζωή του έχω λόγους να νοιώθω μια βαθιά συγκίνηση.

Και θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας, με ανθρώπους που με τιμούν με την φιλία και την ζεστασιά τους πολλά από τα μοναχικά βράδια μου στον υπολογιστή.

Όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές, η διετής θητεία μου σαν Προέδρου του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου θα έχει ολοκληρωθεί. Και η σκυτάλη θα παραδοθεί εκεί που πηγάζουν όλα, στην Γενική Συνέλευση των μελών των Γιατρών του Κόσμου.

Ελπίζω πως δεν πρόδωσα-ταπεινούς και καταφρονεμένους- μου εμπιστεύτηκαν την ζωή και την αξιοπρέπεια τους…

Θέλω να ξέρετε πως προσπάθησα να κάνω ότι καλύτερο μπορούσα. Όλες οι επιτυχίες -και δεν ήταν λίγες- οφείλονται στην αυταπάρνηση των εθελοντών και των εργαζομένων. Όλες οι αποτυχίες βαρύνουν αποκλειστικά εμένα.

Ένα πολύ μεγάλο ειλικρινές ευχαριστώ για την θερμή υποστήριξη και συμπαράσταση σας. Γιατί η μεγάλη δύναμη των Ελλήνων Γιατρών όλα αυτά τα χρόνια είναι τα μέλη μας, οι εθελοντές μας, ο απλός κόσμος που στήριξε και στηρίζει με τόση ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία την προσπάθεια μας.

Και όσο η συμμετοχή στους Γιατρούς του Κόσμου θα συνεχίζει να σημαίνει κόπο, δάκρυα και ιδρώτα θα συνεχίζουμε να είμαστε περήφανοι πως εκφράζουμε μια Ελλάδα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης..

*O Νικήτας Κανάκης είναι Οδοντίατρος & πρ. Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου & υποψήφιος Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού

**Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας (ΓτΚ – Ελλάδας), ιδρύθηκαν το 1990 και αποτελούν μία ιατρική, ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, μέλος του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου το οποίο αποτελείται από 15 αντιπροσωπείες (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία).