Η οικογένεια είναι η πρώτη ομάδα στην οποία γίνεται μέλος ένα παιδί μετά τη γέννησή του. Είναι εκεί όπου θα μεγαλώσει όχι μόνο βιολογικά αλλά συναισθηματικά και νοητικά. Από αυτήν θα πάρει τα πρώτα του στηρίγματα, θα ταυτιστεί με τους γονείς του, θα τους μιμηθεί και έτσι θα διαμορφώσει σιγά σιγά τον δικό του χαρακτήρα και την δική του προσωπικότητα.

Γι αυτόν τον λόγο, η  ενδοοικογενειακή επικοινωνία και η συναισθηματική επαφή ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας είναι απαραίτητη προΰπόθεση για την υγιή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού.

Καταλαβαίνουμε πως οι γονείς δεν είναι εφικτό  να τα κάνουν όλα σωστά και όλα τέλεια. Οι περισσότεροι είναι αγχωμένοι, φοβισμένοι και μπερδεμένοι. Πολλές φορές νιώθουν να ”πελαγώνουν” τόσο με τις ευθύνες που βαραίνουν το γονεϊκό ρόλο, όσο και με τα  προσωπικά τους  τραύματα και αδιέξοδα. Η οικονομική κρίση έρχεται να δυσχεράνει την καθημερινότητα και να διογκώσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Γονείς αυταρχικοί με έλλειψη τρυφερότητας, τιμωρητικοί και μη υποστηρικτικοί, χρήση βίας ως μέθοδος επίλυσης προβλημάτων, έλλειψη ορίων, ξεσπάσματα θυμού από τους γονείς όλα αυτά δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε το παιδί να αναπτύξει επιθετικές συμπεριφορές.
Από την άλλη πλευρά, η υπερπροστατευτικότητα και κυρίως η πολύ στενή συναισθηματική σχέση μεταξύ μητέρας-παιδιού δεν ευνοεί την ενδυνάμωση και την ανεξαρτησία του παιδιού και δεν το καθιστά ικανό να υπερασπιστεί επαρκώς τον εαυτό του όταν αυτό χρειαστεί.

Όμως όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες, το να υπάρχουμε  σταθερά μέσα στη ζωή του παιδιού  μας και να δηλώνουμε τη διαθεσιμότητα μας ανά πάσα στιγμή είναι μια πολύ καλή αρχή. Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του ώστε ο,τιδήποτε του συμβαίνει να μη φοβηθεί να μας το εκμυστηρευτεί.

*Η κα Χριστοδουλίδου Τάνια είναι άριστη απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σήμερα υπηρετεί σε δημοτικό σχολείο στην Αττική. Είναι βραβευμένη δύο φορές για τις δράσεις της πάνω στον σχολικό εκφοβισμό και την μετάδοση του μηνύματος καταπολέμησής του. Μέσω ομιλιών, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για το φαινόμενο του Bullying.

Αποτέλεσμα εικόνας για τανια χριστοδουλιδου