Περίπου 1 δισεκατομμύριο 600 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην ανεπίσημη οικονομία, κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τα προς το ζην λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

«Βλέπουμε ότι η μείωση των εργατοωρών παγκοσμίως θα φτάσει το 10,5% στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει την απώλεια ενός ισοδύναμου 305 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως», δηλώνει ο Γκάι Ράϊντερ, επικεφαλής της ΙLO.

Στην τελευταία της έκθεση, η οργάνωση που ανήκει στον ΟΗΕ, αύξησε σημαντικά την πρόβλεψη για τον καταστροφικό αντίκτυπο σε απασχόληση και εισοδήματα από τον κορωνοϊό.

Ο γενικός διευθυντής της ILO προέβλεψε «τεράστιο» αντίκτυπο φτώχειας, όπως είπε χαρακτηριστικά, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας που έχουν επιβληθεί σε πολλές χώρες του κόσμου.

«Εκτιμούμε ότι το μέσο εισόδημα των εργαζόμενων στην ανεπίσημη οικονομία ανά τον κόσμο θα υποστεί πλήγμα της τάξεως του 60%. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν βγάζουν αρκετά χρήματα. Οπότε οι πιο ευάλωττοι χρειάζονται βοήθεια της διεθνούς κοινότητας απλώς για να επιβιώσουν, αυτό είναι το θέμα», συμπλήρωσε Γκάι Ράϊντερ.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι οι κλάδοι που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η μεταποίηση, η φιλοξενία και οι υπηρεσίες εστίασης, το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, οι εταιρίες ακινήτων και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες.

«Η τελική αύξηση στην παγκόσμια ανεργία το 2020 θα εξαρτηθεί σημαντικά από τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους και με πόσο αποτελεσματικό τρόπο τα μέτρα πολιτικής θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν τη ζήτηση για απασχόληση μόλις ξεκινήσει η φάση της ανάκαμψης», κατέληξε ο Γκάι Ράϊντερ.