Αξιωματούχοι κήρυξαν επιδημία χολέρας στη βόρεια Μοζαμβίκη την Πέμπτη, μία εβδομάδα μετά το πλήγμα του κυκλώνα Κένεθ, ο οποίος άφησε πίσω του εκτεταμένες πλημμύρες και δεκάδες νεκρούς στην επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου.

Καταγράφηκαν δεκατέσσερα κρούσματα χολέρας στην επαρχία, ένδεκα στην πόλη Πέμπα, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι, άλλα τρία στην περιφέρεια Μεκούφι, δήλωσε η επικεφαλής της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας Αναστάσια Λιντίμπα στον τηλεοπτικό σταθμό.

Ο Κένεθ έπληξε τη Μοζαμβίκη ενώ οι αρχές της χώρας ακόμη πάσχιζαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κυκλώνα Ιντάι, ο οποίος σφυροκόπησε το κεντρικό τμήμα της χώρας μόλις έξι εβδομάδες νωρίτερα.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι τουλάχιστον 188.676 άνθρωποι χρειάζονται ιατρική βοήθεια ή διατρέχουν κίνδυνο εξαιτίας της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών όπως η χολέρα, καθώς 17 υποδομές δημόσιας υγείας έχουν υποστεί ζημιές. Ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν ή χρειάζονται βοήθεια θα αυξάνεται όσο οι αρχές θα φθάνουν σε μέχρι στιγμής απρόσιτες ή αποκομμένες περιοχές.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Μοζαμβίκης που δύο ισχυροί κυκλώνες έπληξαν την επικράτεια της χώρας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ισοπεδώνοντας χωριά και καταστρέφοντας καλλιέργειες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)