Ένα βουνό από αποτσίγαρα ήταν ο απολογισμός μιας εκστρατείας καθαρισμού των Βρυξελλών που εξαπέλυσε ομάδα εθελοντών και ολοκλήρωσε μέσα σε μόλις 3 ώρες. Συγκεκριμένα, οι 240 εθελοντές που συμμετείχαν μάζεψαν συνολικά γύρω στις 270.00 γόπες, δηλαδή πάνω από 1.000 ανά άτομο. Η φωτογραφία που ανέβασαν στο Facebook είναι ενδεικτική των διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα των σκουπιδιών στους δρόμους των πόλεων.

Στην περίπτωση των αποτσίγαρων, μάλιστα, υπάρχει και μια τρομακτική πτυχή που ίσως δεν γνωρίζουμε: «Οι λευκές ίνες που βλέπετε στα φίλτρα των τσιγάρων δεν είναι βαμβάκι, αλλά πλαστικά που παραμένουν στο περιβάλλον όπως και άλλες μορφές πλαστικών» σχολίασαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λόνγκγουντ της Βιρτζίνια.

Συγκεκριμένα, τα λεγόμενα φιλτράκια περιέχουν ένα είδος πλαστικού που χρειάζεται πάνω από μία δεκαετία να διασπαστεί σε νανοπλαστικά και που ουσιαστικά δεν αποσυντίθεται ποτέ πλήρως. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά που δημοσιεύτηκε στο NBC News, τα αποτσίγαρα να αναδεικνύονται στη νούμερο ένα πηγή πλαστικών ρύπων αλλά και σε σημαντική πηγή τοξικών που καταλήγουν στις θάλασσες του πλανήτη.

Εδώ και 32 συνεχόμενα χρόνια, μάλιστα, τα αποτσίγαρα αποτελούν τα περισσότερα σκουπίδια που περισυλλέγονται από τις παραλίες, βάσει στοιχείων του Ocean Conservancy, που έχει μαζέψει πάνω από 60 εκατομμύρια γόπες τσιγάρων από το 1986.

Εξίσου σοκαριστικό είναι και το δεδομένο που δίνει στη δημοσιότητα το πρόγραμμα Cigarette Butt Pollution Project, ότι τα 2/3 από τα 5 τρισεκατομμύρια τσιγάρα που παράγονται κάθε χρόνο δεν καταλήγουν στους κάδους που θα έπρεπε.