Οι γονείς του 12χρονου Archie Battersbee δεσμεύτηκαν να «παλέψουν» για να τον μεταφέρουν σε ξενώνα, επιμένοντας ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να επιλέξουν πού θα περάσει το παιδί τους τις «τελευταίες του στιγμές».

Μετά την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της τελευταίας προσπάθειας των γονιών να αναβληθεί η απόσυρση της μηχανικής υποστήριξης της ζωής του Archie, η οικογένεια θέλει τώρα να υποβάλει αίτηση στο ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου για τη μεταφορά του από το νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, η μητέρα του, Hollie Dance, είπε ότι νιώθει «απόλυτα απογοητευμένη» μετά την απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου το βράδυ της Τετάρτης να μην παρέμβει στην υπόθεση.

Το παιδί βρίσκεται σε κώμα από τότε που βρέθηκε αναίσθητο τον Απρίλιο και κρατείται στη ζωή με συνδυασμό ιατρικών παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων φαρμακευτικών θεραπειών.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι η κατάσταση του Archie είναι πολύ ασταθής για μεταφορά σε άλλο χώρο. Μάλιστα, μια ενδεχόμενη μεταφορά του με ασθενοφόρο σε διαφορετικό περιβάλλον «πιθανότατα θα επιτάχυνε την πρόωρη επιδείνωση που θέλει να αποφύγει η οικογένεια, ακόμη και με πλήρη εξοπλισμό εντατικής θεραπείας και προσωπικό στο ταξίδι».

Πάντως, εκπρόσωπος της οικογένειας είπε ότι ένας ξενώνας συμφώνησε να τον πάρει, προσθέτοντας πως οι ξενώνες είναι «σχεδιασμένοι για παρηγορητική και ανακουφιστική φροντίδα. Ο Archie είναι τώρα προφανώς σε ανακουφιστική φροντίδα, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην περάσει τις τελευταίες του στιγμές σε ένα ξενώνα».

Η μητέρα του παιδιού, δήλωσε ότι θέλει ο γιος της να πεθάνει «αξιοπρεπώς σε ένα ξενώνα», προσθέτοντας ότι πρέπει να «παλέψουν» για να τον βγάλουν από το νοσοκομείο. «Το μόνο πράγμα που θα πω είναι ότι του υποσχέθηκα ότι θα παλέψω μέχρι το τέλος και αυτό ακριβώς έκανα», πρόσθεσε.

Το χρονικό

Ήταν στις 7 Απριλίου, όταν η μητέρα του τον εντόπισε αναίσθητο μετά από ατύχημα που είχε στον σπίτι του στο Σάουθεντ του Έσσεξ. Η μητέρα του εκτιμά ότι ο 12χρονος είχε λάβει μέρος σε μια διαδικτυακή πρόκληση. Ο Archie Battersbee έπεσε σε κώμα και έκτοτε δεν έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του.

Οι γιατροί έκριναν ότι ο Archie Battersbee είναι εγκεφαλικά νεκρός και πρέπει να σταματήσει η μηχανική του υποστήριξη, καθώς δεν υπάρχουν ελπίδες. Από την άλλη, οι γονείς του υποστήριξαν ότι η διακοπή αντίκειται στις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 12 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και το άρθρο 6 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών.

Οι γονείς του 12χρονου προσέφυγαν στα δικαστήρια, επιδιώκοντας τη συνέχιση της μηχανικής υποστήριξης του γιου τους, ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι αποφάσεις συνηγορούν υπέρ της διακοπής.