Μπάρμπαρα, Μπρούνα, Ροσέλα, Λαρίσα, Λορένα, Τζίνα, Βιβιάνα, Μαρία-Αντζελα, Αλεσάντρα, Μαρίσα, Σουσάνα. Έντεκα γυναίκες που δολοφονήθηκαν, ενώ η Ιταλία ήταν σε καραντίνα. Όμως για εκείνες το σπίτι που προσέφερε προστασία για τους περισσότερους αποδείχθηκε μοιραία παγίδαΔολοφονήθηκαν από συζύγους, συντρόφους, πατέρες, αδελφούς, ακόμα και από τα παιδιά τους, σε ένα τρομακτικό κρεσέντο οικογενειακής βίας.

Έντεκα γυναικοκτονίες μέσα σε έντεκα εβδομάδες. Η τελευταία, μπροστά στα μάτια τριών παιδιών: η Σούζι μαχαιρώθηκε από τον σύζυγό της, λίγο αφότου του είπε: «Αύριο θα πάμε στον δικηγόρο για το διαζύγιο, να το θυμάσαι».

Από τους δολοφόνους, κάποιοι αυτοκτόνησαν, οι υπόλοιποι κατέληξαν με χειροπέδες. Τα περιοριστικά μέτρα δεν έχουν αρθεί ακόμα πλήρως στην Ιταλία, όμως ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: για τις γυναίκες η καραντίνα βάφτηκε με αίμα.

Στοιχεία από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι ο εγκλεισμός έχει οδηγήσει σε αύξηση της οικιακής βίας.

Στην Ελλάδα, τους πρώτους μήνες του 2020 μετράμε πέντε γυναικοκτονίες, στην πλειονότητά τους από συζύγους, με πρόσφατες τις δύο τελευταίες γυναικοκτονίες, από το χέρι μάλιστα συζύγου αστυνομικού, ενός δημόσιου λειτουργού, επιφορτισμένου με την προάσπιση και την υπεράσπιση της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών.

Στη Βρετανία, οι κλήσεις στην ειδική τηλεφωνική γραμμή έχουν αυξηθεί κατά 49% και είναι πλέον 400 την ημέρα.

Ανάλογα είναι τα στοιχεία από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και πολλές ακόμη χώρες, γεγονός που έκανε τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να ζητήσει από τις κυβερνήσεις να θέσουν στην πρώτη γραμμή την ασφάλεια των γυναικών.