Οργή προκαλεί στη Βενεζουέλα η αποκάλυψη πως ένα γραφείο υιοθεσιών, διοργάνωσε εκδήλωση στην οποία ορφανά παιδιά ηλικίας ακόμη και τεσσάρων ετών έκαναν πασαρέλα μπροστά σε επίδοξους θετούς γονείς, για να τα δουν και να τα επιλέξουν.

Συνολικά 18 παιδιά, παρέλασαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης μπροστά στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενός εμπορικού κέντρου στην Σουιάμπα, στην Πολιτεία Μάτο Γκρόσο. Χτενισμένα, βαμμένα και καλοντυμένα χαμογελούσαν μπροστά σε ένα κοινό 200 ατόμων.

Η είδηση, οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ εξόργισαν πολιτικούς και πολίτες ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που συνέκριναν την όλη «διαδικασία», με σκλαβοπάζαρο. Όπως πολλοί σχολίαζαν η όλη σύλληψη και θύμιζε τις εποχές που οι εύποροι λευκοί πήγαιναν στα σκλαβοπάζαρα και εξέταζαν διεξοδικά τους σκλάβους πως πώληση για να δουν εάν αξίζει να τους αγοράσουν ή τι τιμή θα προτείνουν στους δουλεμπόρους.

Βέβαια για το τοπικό γραφείο υιοθεσιών ήταν μια εκδήλωση κατά την οποία «άτομα που έχουν τη δυνατότητα να υιοθετήσουν, γνωρίζουν καλύτερα παιδιά που είναι διαθέσιμα προς υιοθεσία». Μάλιστα εκπρόσωπος του φορέα που διοργάνωσε την εκδήλωση μαζί με άλλες οργανώσεις όπως αναφέρει το BBC, υποστήριξε πως είχε λάβει σχετική έγκριση από την τοπική Υπηρεσία Ανηλίκων.

Ωστόσο η Εισαγγελία της Πολιτείας, σύμφωνα με την Daily Mail, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Υπάρχει κίνδυνος πολλά από αυτά τα παιδιά και τους εφήβους να μην υιοθετηθούν, κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει έντονα αισθήματα όπως απογοήτευση. Μπορεί να χάσουν την αυτοεκτίμησή τους και να υποστούν γενικότερα σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις».