Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί κατά τη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη αποτέλεσε την αφορμή για μαζικές διαμαρτυρίες που έχουν λάβει διαστάσεις κοινωνικής εξέγερσης και μάλιστα αντικυβερνητικής.

Τρεις γυναίκες που μίλησαν στον Guardian με αλλαγμένα ονόματα εξηγούν για ποιο λόγο κατέβηκαν στους δρόμους και διαδηλώνουν κατά του θεοκρατικού καθεστώτος στο Ιράν.

Ιράν: Οι μαρτυρίες γυναικών

«Τις τελευταίες ημέρες ο αγώνας στον δρόμο έχει ξεπεράσει τον θάνατο της Μάχσα Αμινί. Τώρα αφορά την εκδίκηση. Είμαι εδώ για κάθε λεπτό της ζωής μου που έχω ντροπιαστεί επείδη είμαι γυναίκα» λέει η 20χρονη Ρόνα από την Τεχεράνη

«Δύο μήνες νωρίτερα βρέθηκα μαζί με μια άλλη γυναίκα σε διαδήλωση κατά του διατάγματος για την χιτζάμπ και ένας αστυνομικός με αποκάλεσε τσούλα. Αν και ήμουν ντυμένη εκείνος είπε ότι ήμουν γυμνή. Τα ίδια και χειρότερα τα έχω ζήσει αρκετές φορές. Δεν περίμενα ποτέ ότι τα πράγματα θα έχουν πάρει πλέον μια τέτοια φονική τροπή. Τώρα ρισκάρουμε να πεθάνουμε διαδηλώνοντας. Θέλω να είμαι ελεύθερη» συνεχίζει η 20χρονη Ιρανή.

Η ίδια θέλοντας να στείλει μήνυμα σε όλο τον κόσμο προσθέτει: «Εμείς οι γυναίκες στο Ιράν δεν είμαστε αδύναμες. Είμαστε όπως όλες οι άλλες γυναίκες στον κόσμο. Μας αρέσει το make up και οι ταινίες του Χόλιγουντ. Ωστόσο δεν μπορούμε να περπατήσουμε στον δρόμο χωρίς να μας εξευτελίζουν επειδή φοράμε ό,τι θέλουμε. Την τελευταία φορά που διαδηλώναμε φωνάζαμε “Zan, Zendegi, Azadi” (γυναίκα, ζωή, ελευθερία) και το μόνο που ονειρευόμουν ήταν πως θα συντριβεί το καθεστώς Χομεΐνη από κάθε γυναίκα κα κορίτσι που διαδηλώνει».

Στο ίδιο πλαίσιο και η 19χρονη Μοχσίν από την πόλη Μασάντ η οποία αφού περιγράφει το μένος με το οποίο είδε αστυνομικούς να χτυπούν μια έφηβη διαδηλώτρια κάνοντας λόγο για «αδιανόητη βία» από το Ιρανικό καθεστώς και προσπάθεια διάβρωσης των διαδηλώσεων μέσω Telegram και WhatsApp, στη συνέχεια εξηγεί ότι οι διαδηλώσει πλέον αφορούν «την ελευθερία της επιλογής, τον πληθωρισμό, την ανεργία και την δικτακτορία που έχει σβήσει το μέλλον μας».

Η ίδια κοπέλα αν και περιγράφει πώς μια διαδήλωση απαντήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας με σφαίρες, στέλνει μήνυμα: «Πονάω αλλά δεν θα σταματήσω να διαδηλώνω μέχρι να μου περάσουν χειροπέδες. Θα κάνω τα πάντα για τη χώρα μου και τις Ιρανές αδελφές μου που ξεκίνησαν αυτή την επανάσταση».

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την αντίδραση του ιρανικού καθεστώτος και η 29χρονη δημοσιογράφος, Ρέζα, η οποία περιέγραψε πως την σταμάτησαν αστυνομικοί τη χτύπησαν και της πήραν την επαγγελματική της κάρτα. «Δεν μας επιτρέπουν να γράψουμε καν τη λέξη θάνατος. Το κυνηγητό των δημοσιογράφων έχει ξεκινήσει και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Είμαι οργισμένη, ωστόσο νιώθω αβοήθητη. Βάζουν ανθρώπους κατά ανθρώπων. Φοβάμαι ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν και εμείς εδώ δεν μπορούμε να πούμε στον κόσμο την αλήθεια μας».