Οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι περισυνέλεξαν τις σορούς 62 μεταναστών μετά το ναυάγιο, την Πέμπτη, του πλεούμενου, όπου επέβαιναν, στα ανοικτά των ακτών της Χομς, μιας πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 120 χλμ δυτικά της Τρίπολης.

«Ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης περισυνέλεξαν 62 σορούς μεταναστών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμπντελ Μονέιμ Άμπου Σμπέιχ, ένας εκπρόσωπος αυτής της οργάνωσης.

Περίπου 145 άνθρωποι διασώθηκαν μετά το ναυάγιο και 110 θεωρούνταν αγνοούμενοι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Εντούτοις, οι αριθμοί αυτοί παραμένουν αβέβαιοι: το πολεμικό ναυτικό της Λιβύης έκανε λόγο, από την πλευρά του, για 134 διασωθέντες και 115 αγνοουμένους, ενώ η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Λιβύη εκτιμά, βάσει των μαρτυριών των επιζώντων, ότι σχεδόν 400 άνθρωποι βρίσκονταν στη βάρκα.

«Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις για να περισυλλέξουμε τις σορούς που ξέβρασε η θάλασσα απόψε και αύριο» συμπλήρωσε ο Σμπέιχ, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή τη φάση, είναι αδύνατο να δοθεί ένας συνολικός απολογισμός για τον αριθμό των θυμάτων.

Το περιστατικό αυτό αποτελεί μια «φρικτή υπενθύμιση» των κινδύνων που ενέχει ο διάπλους της Μεσογείου και εναπόκειται στην ΕΕ να αποκτήσει δυνατότητες διάσωσης στη Μεσόγειο, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Το ναυάγιο ενός πλεούμενου στα ανοιχτά των ακτών της Αλ Χομς, όπου περισσότεροι από 100 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους, συνιστά μια φρικτή υπενθύμιση των κινδύνων των οποίων αντιμετωπίζουν εκείνοι που πραγματοποιούν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη» επισήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι, σε ένα δελτίο Τύπου. «Κάθε ζωή που χάνεται είναι υπερβολικά πολύ» υπογράμμισε η ίδια.

Ο ΟΗΕ θεωρεί αυτήν την τραγωδία τη «χειρότερη» που εκτυλίχθηκε στη Μεσόγειο φέτος.