Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν χθες αλλά είχαν συγκεντρωθεί πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Η τοπική οργάνωση για τους αστέγους LAHSA κατέγραψε 66.433 ανθρώπους χωρίς μόνιμη κατοικία (+13% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά).

Παρά τα εκατομμύρια δολάρια δημόσιων κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος, η Καλιφόρνια, από τις πιο πλούσιες πολιτείες των ΗΠΑ, είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο, με συνολικά περίπου 150.000 άστεγους.

Το πρόβλημα εντάθηκε ακόμα περισσότερο προσφάτως με την πανδημία του κορονοϊού, που είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες να απομονωθούν στα σπίτια τους αλλά οι άστεγοι να μείνουν στους δρόμους.

Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες Έρικ Γκαρσέτι δήλωσε ότι αυτά τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν «επιδείνωση της κρίσης», παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για «μετεγκατάσταση των ανθρώπων με πρωτοφανή ρυθμό».

Η οργάνωση LAHSA, μέσω της διευθύντριάς της Χάιντι Μάρστν, ζήτησε να «αντιμετωπιστεί εις βάθος» η κρίση, που πλήττει κυρίως μειονότητες που «έχουν παραμεληθεί εδώ και πολύ καιρό».

Ένας από τους βασικούς λόγους, σύμφωνα με τη LAHSA, για την αύξηση του αριθμού των αστέγων στο Λος Άντζελες είναι η έλλειψη προσιτής στέγης σε μια πόλη όπου τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά.