Οι “Reclaimers”, είναι μία ομάδα πολιτών στο Λος Άντζελες, που διεκδικεί να παραχωρηθεί σε άστεγους δημόσια περιουσία από την πολιτεία, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους πολίτες να προστατέψουν την υγεία τους, εν όψει της πανδημίας του κορονοϊού.

Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αστέγων στην Καλιφόρνια και της κλιμάκωσης της επιδημίας του κορονοϊού, είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή που απειλεί χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. “Στην πραγματικότητα βρίσκομαι μεταξύ ζωής ή θάνατου” δήλωσε ο Μπενίτο Φλόρες, (64 ετών), που κατοικούσε στο φορτηγό του για χρόνια και πρόσφατα μετακόμισε σε ένα άδειο σπίτι δύο υπνοδωματίων. Φορώντας την προστατευτική μάσκα στέκεται μέσα στο σκονισμένο σπίτι, καθώς οι εθελοντές καθαρίζουν και εξήγει ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβητη και κινδυνεύει άμεσα αν νοσήσει από τον Covid-19. «Με αυτόν τον τρόπο, μου δίνεται η ευκαιρία να επιβιώσω μέσα σε αυτήν την κρίση”, λέει χαρακτηριστικά.
Οι άστεγοι και οι ομάδα των πολιτών που τους υποστηριζουν, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται Reclaimers, εμπνεύστηκαν αυτήν την ενέργεια από την πρωτοβουλία “Moms 4 Housing”, μια ομάδα άστεγων μητέρων στο Όουκλαντ, που κατέλαβαν για δύο μήνες ένα κενό δημόσιο σπίτι. Αυτή η διαμαρτυρία προκάλεσε την προσοχή διεθνώς και υποστηρίχθηκε από νομικούς λειτουργούς της Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα οι μητέρες να καταφέρουν να αγοράσουν τελικά το σπίτι.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, από τον κυβερνήτη του Λος Άντζλελες την περασμένη εβδομάδα και η αναγκαστική παραμονή των πολιτών στο σπίτι, αύξησε δραματικά την επείγουσα αναγκαιότητα να παρέμβουν οι Reclaimers και να διεκδικήσουν τα κενά ακινήτα, καθώς οι άστεγοι στην περιοχή δεν έχουν κανένα τρόπο να προφυλαχθούν και να παραμείνουν σε καραντίνα, ενώ συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, που τους καθιστούν ευάλωτους. Το κίνημα στο Όουκλαντ αποκάλυψε τη δράση πολλών ιδιοκτητών ή μεσιτών που λειτουργούν κερδοσκοπικά, αγοράζοντας ακατοίκητα ακίνητα, ή εκδιώκοντας τους ενοικιαστές, με σκοπό να μείνουν άδεια και τελικά να αποκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος από τις συναλλαγές.

Στο Λος Άντζελες, η πρωτοβουλία των πολιτών έχει επικεντρωθεί σε ένα σύνολο ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο, αλλά παρέμεναν κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί και χρόνια. Επίσης, τονίζουν ότι υπάρχουν πολλά κενά σπίτια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην επίλυση της συνεχιζόμενης έκτακτης ανάγκης στέγασης – ώστε άμεσα να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των πολιτών.

Υπάρχουν δεκάδες διαθέσιμα σπίτια: «Είναι εγκληματικό να παραμένουν άδεια!»
Με την υποστήριξη των πολιτών που συνηγορούν και υποστηρίζουν τα δικαιώματα των αστέγων, οι 
Reclaimers κατέλαβαν μερικά σπίτια που βρίσκονται κοντά σε μια κατοικημένη περιοχή του El Sereno, μια γειτονιά που συνεχώς αναβαθμίζεται. Όπως αναφέρουν οι πολίτες, πολλοί κάτοικοι που ζούσαν στο El Sereno ή στη γύρω περιοχή έπεσαν θύματα της αδυναμίας του κράτους να εξασφαλίσει προσιτή σε όλους και οικονομική στέγη.

Μερικοί έμειναν άστεγοι μετά από εξώσεις,, ενώ άλλοι για πολλά χρόνια δεν είχαν σταθερή στέγη.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κοιμηθεί σε παγκάκια, έχουν στριμωχτεί με συγγενείς, άλλοι μένουν σε υπόγεια ή ζουν σε αυτοκίνητα. Πολλοί έχουν παιδιά, ακόμη και βρέφη και η πλειοψηφία είναι μητέρες.

Τα 13 σπίτια που διεκδίκησαν οι Reclaimers ανήκουν στην Caltrans, μία κρατική εταιρεία συγκοινωνιών που αγόραζε επί δεκαετίες πολλά ακίνητα, με σκοπό την υλοποίηση ενός σχεδίου επέκτασης του αυτοκινητόδρομου – το οποίο όμως ακυρώθηκε το 2018. Ο οργανισμός σήμερα διαθέτει περίπου 460 κατοικίες και οι ακτιβιστές εκτιμούν ότι σχεδόν οι 200 απο αυτές παραμένουν κενές. «Αυτή είναι η δημόσια περιουσία. Πρόκειται για ακίνητα φορολογουμένων πολιτών», δήλωσε η Ruby Gordillo, 33 ετών, μητέρα τριών παιδιών που μετακόμισε σε ένα από τα σπίτια πρόσφατα. «Έχουμε πληρώσει γι’ αυτά. Όλα αυτά τα κενά σπίτια είναι δημόσια περιουσία και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για το δημόσιο καλό, για να δημιουργηθεί οικονομικά προσιτή σε όλους στέγαση. «

Ο 64χρονος Flores, μοιραζόταν εδώ και χρόνια ένα διαμέρισμα στο Λος Άντζελας καθώς τα έβγαζε πέρα πολύ δύσκολα, με τα ελάχιστα έσοδα από την εργασία του, ως συγκολλητής. Τελικά, με την απότομη αυξήση των ενοικίων μετά το 2005 δεν είχε άλλη επιλογή από το να μείνει στο φορτηγό του.

Όπως αναφέρει, κάποιος που μένει στο αυτοκίνητό έρχεται συχνά αντιμέτωπος με την αστυνομία, αλλά και με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, με γείτονες που δεν επιθυμούν να σταθμεύσει κοντά στα σπίτια τους. Ο Flores εξοικειώθηκε τόσο πολύ με όλα αυτά, που απλά έμαθε να ξαπλώνει στο πάτωμα και να προσποιείται ότι δεν ήταν εκεί λέγοντας χαρατηριστικά:«Αυτό το άγχος είναι απλώς μία καθημερινή εμπειρία». Όταν τελικά κοιμήθηκε στο σπίτι που του παραχωρήθηκε, είχε έναν υπέροχο ύπνο. Εκείνο το βράδυ, κοιμήθηκε σε ένα χαλί στο πάτωμα του νέου του σπιτιού, επειδή το κρεβάτι δεν είχε φτάσει ακόμα. Ήταν ακόμα πιο άνετα από το όχημά του. Σε μια κλήση στο FaceTime, έδειξε το άδειο υπνοδωμάτιό του, με την ντουλάπα, τις κουρτίνες που έβαλαν οι εθελοντές στο καθιστικό, το δωμάτιο για το πλυντήριο και την πίσω αυλή. Υπήρχε παροχή νερού και σύντομα θα είχε ηλεκτροδότηση. Όπως λέει, θεωρεί τεράστια αδικία το γεγονός ότι αυτά τα σπίτια έχουν παραμείνει άδεια για χρόνια. «Μερικοί άνθρωποι έχουν πει ότι αυτό είναι έγκλημα. Για μένα, το πραγματικό έγκλημα είναι ότι οι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα γι ‘αυτό.»

Το επόμενο βήμα: «Παίρνουμε πίσω τη ζωή μας»
Ο Flores εγκαταστάθηκε στο νέο του σπίτι την ίδια μέρα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια προειδοποίησε ότι 25,5 εκατομμύρια πολίτες μπορεί να μολυνθούν με τον Covid-19, περίπου το 56% του πληθυσμού της πολιτείας.

Έχουν δοθεί οδηγίες στους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι τους, να αποφεύγουν τη φυσική επαφή και να πλένουν καλά τα χέρια τους. Αυτό είναι αδύνατο για τους περισσότερους από τους 59.000 άστεγους που ζουν στην κομητεία του Λος Άντζελες, σε καταυλισμούς ή σε υπόγεια που δεν πληρούν κανένα κανόνα υγιεινής.

Κατά μέσο όρο τρεις άστεγοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε βράδυ στους δρόμους της πόλης του Λος Άντζελες – και αυτό συνέβαινε πριν από την απειλή ενός θανατηφόρου και εξαιρετικά μεταδοτικού ιού. «Με τον Covid-19, δεν μπορώ καν να φανταστώ πως θα είναι», δήλωσε η Gordillo, η οποία μετακόμισε στο νέο της σπίτι με το σύζυγό της και τα τρία τους παιδιά.

Η Caltrans δεν είναι ο μόνος ιδιοκτήτης που διατηρεί κενά ακίνητα Όπως προκύπτει από τα στοιχεία απογραφής του 2017 υπάρχουν περισσότερα από 46.000 κενά ακίνητα στην πόλη του Λος Άντζελες, εκτός αγοράς, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες μπορεί να τα έχουν κλειστά με στόχο την κερδοσκοπία. Ο αριθμός αυτών των ακινήτων είναι μεγαλύτερος από τον εκτιμώμενο αριθμό αστέγων στην πόλη.

Λόγω της πανδημίας από τον κορονοϊό, το κράτος αγόρασε 1.300 λυόμενα και βρίσκεται σε αναζήτηση ξενοδοχείων που θα μισθώσει προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης πολιτών με σκοπό να απομακρυνθούν από τον δρόμο και να απομονωθούν, όπως είναι απαραίτητο.

Ο δήμαρχος του ο Λος Άντζελες δημιουργεί χιλιάδες κλίνες σε αθλητικούς χώρους. Ωστόσο, οι επαγγελματίες υγείας και οι πολίτες που υποστηρίζουν τους άστεγους συμπολίτες τους, αμφιβάλουν για τα μέτρα και ανησυχούν ότι οι άστεγοι θα κατακλύσουν τα νοσοκομεία.
Ενώ ορισμένοι νομικοί λειτουργοί έχουν ζητήσει την άμεση διάθεση όλων των κενών ακινήτων που ανήκουν στην Caltrans, άλλοι εκφράζουν την ανησυχία ότι αυτά τα σπίτια μπορεί να μην είναι ασφαλή και κατοικίσιμα.

«Αν ισχύει αυτό, τότε πρέπει να ενεργήσουν έτσι ώστε τα σπίτια να γίουν κατοικίσιμα», δήλωσε η Martha Escudero, 42 ετών, που ζει με τις δύο της κόρες, στο πρώτο σπίτι που διεκδικήθηκε από την ομάδα των ακτιβιστών. «Η κοινότητα πρέπει να πάρει την εξουσία στα χέρια της. Δεν γίνεται να υποφέρουμε τόσα χρόνια όταν υπάρχουν κενά σπίτια, στα οποία μπορούμε να μείνουμε». Η εταιρεία Caltranαρνήθηκε να σχολιάσει. Η αστυνομία της πολιτείας εμφανίστηκε με οχήματα στη γειτονιά την περασμένη εβδομάδα και στάθμευσε έξω από κενά σπίτια της Caltrans.

Ο Roberto Flores, ακτιβιστής του El Sereno, ο οποίος βοήθησε τους Reclaimers, δήλωσε ότι είναι συγκινητικό να βλέπεις τα άδεια σπίτια να κατοικούνται από τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη: «Προσπαθούμε να αναδομήσουμε τον κοινωνικό ιστό και να πάρουμε πίσω τη ζωή μας».

“Εάν μοίραζαν ένα σπίτι ανά τρία άτομα, από τα 200 κενά σπίτια, τότε 600 συνάνθρωποι μας θα ήταν προστατεύμένοι και θα ζούσαν ανθρώπινα”, πρόσθεσε.

Οι οικογένειες των Reclaimers, δήλωσαν ότι ήταν πρόθυμες να πληρώσουν μίσθωμα σε προσιτή τιμή και ότι δεν πρόκειται να φύγουν, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο Benito Flores, που ανήκει στους Reclaimer
s, δήλωσε ότι ξέρει ότι θα μπορούσε να συλληφθεί, όμως αξίζει να το διακινδυνεύσει: «Αν λάβω υπόψη μου τις εναλλακτικές, είναι επίσης παράνομο και ανθυγιεινό να ζω σε φορτηγό. Είναι παράνομο να είσαι άστεγος.»

Ευελπιστεί οι προσπάθειές τους να εμπνεύσουν τους πολίτες σε ολόκληρη την πολιτεία να υιοθετήσουν μια παρόμοια στάση: «Αυτά τα σπίτια ανήκουν στο δημόσιο, ανήκουν στην κοινότητα και έτσι πρέπει να παραμείνουν».