Η 18χρονη, Φατμάτα Κανού λέει: «Με πήγαινα σπίτι τους, έκαναν σεξ μαζί μου μια ολόκληρη μέρα και μου έδιναν 5.000 λεόνε (0,57 δολάρια)».

Η Μαριάμα που σήμερα είναι 22 ετών, ήταν μόλις 14 όταν βγήκε για πρώτη φορά στους δρόμους. «Η μητέρα μου μας πέταξε έξω από το σπίτι γιατί δεν μπορούσε να μας ζήσει. Μας έλεγε μπάσταρδα», λέει χαρακτηριστικά.

ήμερα, περίπου 3.000 γυναίκες εργάζονται ως ιερόδουλες στη Σιέρα Λεόνε. Αυτές πρέπει να φέρνουν στο σπίτι το φαγητό και να πληρώνουν για το σχολείο των μικρότερων αδελφών τους. Προκειμένου, να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, δέχονται ακόμη να συνευρεθούν χωρίς προφύλαξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους για την υγεία τους και τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες  ασθένειες.

Η Μαριάμα μιλά, ακόμη, με μελανιές στο πρόσωπό της για το περιστατικό που της συνέβη, όταν ένας πελάτης της, την χτύπησε και την έκλεψε. «Την τελευταία φορά που ήμουν με πελάτη διαπραγματευτήκαμε την τιμή για επαφή χωρίς προφύλαξη. Αφού κάναμε σεξ, αρνήθηκε να μου δώσει τα λεφτά μου. Έφυγε με τα λεφτά μου για τα οποία είχα δουλέψει, και με το τηλέφωνό μου. Προσπάθησα να παλέψω μαζί του και γι΄ αυτό με χτύπησε στο πρόσωπο, το σώμα μου. Με χτύπησε και έφυγε». «Εάν η μητέρα μου δεν είχε πεθάνει από Έμπολα, δεν θα το έκανα αυτό», λέει η Φατμάτα. «Στο τέλος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, ούτε να μιλήσει».

Με βάση τα στοιχεία από φιλανθρωπικές οργανώσεις, η πορνεία στη Σιέρα Λεόνε αυξήθηκε δραματικά μετά από την εξάπλωση του ιού Έμπολα. «Πόσους πελάτες χρειάζεσαι για να είσαι εντάξει», ρωτάει την Φατμάτα ο δημοσιογράφος. «Επτά με οκτώ», απαντάει εκείνη.

Η τιμή για το σεξ χωρίς προφύλαξη είναι κανονικά 50.000 λεόνε (5,6 δολάρια) και με προφυλακτικό είναι 25.000. Αλλά σπάνια παίρνουν αυτά τα λεφτά, όπως αναφέρει το BBC.

Μερικοί από τους άνδρες είναι άρρωστοι και τα κορίτσια το γνωρίζουν. Η φιλανθρωπική οργάνωση Don Bosco παίρνει μια φορά την εβδομάδα τα κορίτσια από τον δρόμο. Είναι η μόνη πηγή για αυτές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση.

Περισσότερα στο ρεπορτάζ του BBC που ακολουθεί: