Η έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού για τους κοινωνικούς λειτουργούς στην Ευρώπη, όπως μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, έχει οδηγήσει αναγκαστικά στο κλείσιμο των κέντρων ημέρας και των συσσιτίων, στα οποία μπορούν να καταφύγουν οι άστεγοι.

Εν τω μεταξύ, τα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της νόσου στους αστέγους διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Στο Άμστερνταμ με βάση τις οδηγίες τα κέντρα κλείνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να παραμένουν έξω, κάτι το οποίο φαίνεται εξωφρενικό στους κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ  στο Παρίσι τους μαζεύουν σε γυμναστήρια για να τους κρατήσουν μακριά από τον δρόμο.

 Οι κοινωνικοί λειτουργοί σε όλη την Ευρώπη με συνεντεύξεις προς το «The Guardian» προειδοποιούν ότι η υγειονομική κρίση θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση στους αστέγους, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να ασθενήσουν ακόμη και να πεθάνουν, εξαιτίας λοιμώξεων του αναπνευστικού που πολλές φορές προϋπάρχουν.

 Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους,  η  αστυνομία στην Ιταλία εκδίδει πρόστιμα στους άστεγους, ενώ η ιταλική Ομοσπονδία Οργανώσεων Αστέγων κάνει έκκληση από το υπουργείο εσωτερικών για να επιδείξει επιείκεια: «Δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι, επειδή δεν έχουν σπίτι», δήλωσε η ομοσπονδία. «Δεν είναι στο δρόμο για διασκέδαση».

Οι άστεγοι και οι οικογένειες με μικρά παιδιά που δεν έχουν μόνιμη στέγη, δεν είχαν τη δυνατότητα σίτισης. «Σε κανονικές συνθήκες στις Βρυξέλλες δεν υπάρχουν άνθρωποι που λιμοκτονούν, γιατί βρίσκουν φαγητό – όμως τώρα αυτό είναι πρόβλημα για όσους ζουν στο δρόμο», δηλώνει ο εκπρόσωπος  μιας ΜΚΟ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Δράσεων Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει δυνατότητα σίτισης εξαιτίας της έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού για τους κοινωνικούς λειτουργούς τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί στην Πράγα βρίσκονται σε κατάσταση πανικού και αναγκάστηκαν να ράψουν μάσκες και γάντια, λόγω της έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού. Ανησυχούν ότι  σε περίπτωση  που υπάρξει θετικό κρούσμα μεταξύ τους δεν θα είναι δυνατό να παρασχεθεί βοήθεια.

Η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει την Ευρώπη σε μια εποχή όπου οι αριθμοί των άστεγων είναι πολύ υψηλοί, σχεδόν ρεκόρ. Εκτιμάται ότι στην ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία σχεδόν 700.000 άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους ή σε καταλύματα, κάθε νύχτα – ποσοστό αυξημένο κατά 70% σε σχέση με αυτό που υπολογιζόταν πριν από μια δεκαετία. Και οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνονται σε όλες τις  χώρες εκτός από τη Φινλανδία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Nicolas Schmit, δήλωσε στο «The Guardian», ότι η εύθραυστη κατάσταση του συστήματος είχε δείξει ότι η πολιτική οικονομικής λιτότητας μετά την οικονομική κρίση του 2007 απέτυχε στην Ευρώπη.

Ο Schmit, πρώην υπουργός στο Λουξεμβούργο, κάλεσε τις κυβερνήσεις κατά τις πρόσφατες συναντήσεις των υπουργών να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια της ΕΕ για να αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερους θανάτους μεταξύ των πιο ευάλωτων πληθυσμών. «Η ζωή στον δρόμο έχει τεράστιο αντίκτυπο τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία – επομένως, οι άστεγοι είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο», δήλωσε ο Επίτροπος. «Συχνά έχουν ήδη κάποιες ασθένειες και κατά συνέπεια θεωρούνται πιο ευάλωτοι. Ο κορωνοϊός θα επηρεάσει επίσης, εκείνους που φροντίζουν τους άστεγους. Είναι σημαντικό να προστατεύονται και οι εργαζόμενοι».

Ο Schmit πρόσθεσε: «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η λιτότητα έχει αποτύχει. Η λιτότητα έχει δημιουργήσει πολλές κοινωνικές αστοχίες και έχει αφήσει σημάδια στην κοινωνία μας.  Νομίζω ότι, η ιδέα της περικοπής του κράτους πρόνοιας, περικόπτοντας συνεχώς τις δημόσιες δαπάνες, με τη σκέψη ότι η στέγαση μπορεί να επιλυθεί απλώς από την αγορά, όπως φαίνεται, δε λειτούργησε». Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Συνεργασίας  Άστεγων, δήλωσε ότι ήταν θετικό ότι τις τελευταίες ημέρες στο Λονδίνο, το Παρίσι, την Πράγα, τη Βαρκελώνη και αλλού επιτάχθηκαν ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες και ιδιοκτησίες Airbnb, προκειμένου να καταλύσουν άστεγοι. Στο σημείο αυτό, υπάρχει μία σημαντική δυσκολία να απομονωθούν οι υγιείς από όσους ασθενούν, αλλά και όσοι  είναι θετικοί στον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Στο Βέλγιο το μόνο κριτήριο διαχωρισμού ήταν η παρουσία βήχα.

Είναι αναγκαίο να γίνεται εξέταση, ειδικά, στους άστεγους, επειδή είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα, με μικρότερη δυνατότητα να προστατευτεί και μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσει και να πεθάνει.

Πολλές φορές  η δυνατότητα στέγασης που παρέχεται τους άστεγους, τους  εκθέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, αφού δε μπορούν να απομονωθούν όσοι είναι θετικοί στο ιό. Επίσης, είναι απαραίτητο να δοθεί  προστατευτικός  εξοπλισμός στους υπαλλήλους που εργάζονται στις κοινωνικές υπηρεσίες και να συμπεριληφθούν κι αυτές μαζί με τις υγειονομικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη σίτιση των αστέγων κατά τη διάρκεια του  lockdown.