Οι επιθέσεις εναντίον σχολείων στο Αφγανιστάν σχεδόν τριπλασιάστηκαν πέρυσι, κάνοντας ολοένα δυσκολότερο για τις αρχές να προσφέρουν εκπαίδευση στα παιδιά σε πολλές περιοχές της χώρας, ανακοίνωσε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, που προωθεί την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των παιδιών, υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις εναντίον σχολείων στο Αφγανιστάν αυξήθηκαν από τις 68 το 2017 στις 192 πέρυσι.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά από το 2015 που σημειώθηκε αύξηση των επιθέσεων εναντίον σχολικών ιδρυμάτων.

«Η εκπαίδευση δέχεται πυρά στο Αφγανιστάν», κατήγγειλε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, η Χενριέτα Φορ. «Οι παράλογες επιθέσεις εναντίον σχολείων, οι δολοφονίες, οι τραυματισμοί και οι απαγωγές εκπαιδευτικών και οι απειλές εναντίον του εκπαιδευτικού συστήματος καταστρέφουν τις ελπίδες και τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς», στηλίτευσε. Πάνω από χίλια σχολεία σε όλη τη χώρα της Ασίας παραμένουν κλειστά εξαιτίας απειλών, κυρίως το ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που αναζητούν ευάλωτους στόχους κι εδραιώνουν την επιρροή τους μέσω του εκφοβισμού.