Για την απάνθρωπη κατάσταση στην οποία πρόκειται να βρεθούν εκατοντάδες πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο λόρδος Τζον Μπερντ, ιδρυτής της εφημερίδας δρόμου The Big Issue.

Απευθυνόμενος προς τους κυβερνώντες, χαρακτήρισε πως υπάρχει τεράστια πιθανότητα, μεγάλη μερίδα των πολιτών, να φτάσουν στο σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο ή να αποπληρώσουν το δάνειό τους, και επομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με την φτώχεια.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio, ανέφερε επί λέξη, πως οι οικογένειες είναι αντιμέτωπες περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με την απειλή να χάσουν ακόμη και το σπίτι τους.

“Είναι ξεκάθαρα το πιο ανησυχητικό πράγμα που έχω να δω σίγουρα από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του Big Issue», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Συμπλήρωσε επίσης πως: «Ιστορικά δεν έχουμε δει τέτοια κατάσταση και δεν θέλω να ακουστώ σαν παλιόγερος, αλλά ίσως το ότι ζω στο Καίμπριτζ με έχει κάνει να σκεφτώ την ιστορία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να ανατρέξουμε στις Εκκαθαρίσεις των Χάιλαντς ή ακόμη και στις Περιφράξεις που οδήγησαν χιλιάδες επί χιλιάδων ανθρώπους στις πόλεις. Απολύτως άθλιο.

Πουθενά να μείνεις και να βρίσκεις δουλειά μόνο στους μύλους. Δεν νομίζω ότι υπήρχε περίοδος της ιστορίας σαν αυτή, ίσως στο τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων όπου ο κόσμος τριγυρνούσε στους δρόμους αβοήθητος. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν πολλοί οι εκτοπισμένοι. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε βοήθεια, αλλά δεν είχαμε τέτοια κατάσταση. Είναι ιστορική. Και νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να κουνηθεί από τη θέση της και να σταματήσει να σχεδιάζει μεσοπρόθεσμα μόνο».