Είναι τα πρώτα νεκρά δελφίνια της σεζόν σε ένα αμφιλεγόμενο ετήσιο κυνήγι που προσέλκυσε την παγκόσμια προσοχή, μετά το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “The Cove”.

Οι ψαράδες στη δυτική πόλη Taiji αλίευσαν χθες 20 δελφίνια, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Kii Mimpo. Κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, διάρκειας έξι μηνών, οι ψαράδες θα σπεύσουν να περικυκλώσουν και να σκοτώσουν χιλιάδες δελφίνια, βάφοντας τα νερά του όρμου κόκκινα και εξοργίζοντας πολλές οργανώσεις που μάχονται το κυνήγι εδώ και αρκετά χρόνια.   Αρκετοί ακτιβιστές επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του κυνηγιού και φέτος οι αρχές έχουν αυξήσει την παρουσία τους για την αποτροπή τυχόν συγκρούσεων με τους ντόπιους που υπερασπίζονται το κυνήγι.

Υπερασπιστές του κυνηγιού λένε ότι είναι μια παράδοση και επισημαίνουν πως τα πλάσματα αυτά δεν είναι στη λίστα των ειδών που απειλούνται, μια θέση που στηρίζεται σθεναρά και από την ιαπωνική κυβέρνηση. O ισχυρισμός τους διαψεύδεται από τους ακτιβιστές που επισημαίνουν πως το κυνήγι δεν γίνεται μόνο για το κρέας καθώς τα σπανιότερα δελφίνια που εγκλωβίζονται στον μικρό κόλπο πωλούνται παράνομα σε ενυδρεία και ζωολογικούς κήπους. Ο Ric O’Barry, ο ακτιβιστής που πρωταγωνίστησε στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “The Cove”, συνελήφθη στην Ιαπωνία νωρίτερα αυτό το χρόνο και κρατήθηκε για σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την άρνηση εισόδου στη χώρα από την οποία τελικά απελάθηκε.

Η ομάδα του πάντως παραμένει στον κοντά στο μικρό χωριό σε ρόλο παρατηρητή και μεταδίδει όλες τις κινήσεις των ψαράδων προσπαθώντας να δώσει δημοσιότητα στο ζήτημα.