Για τους περισσότερους  η εικόνα του καρχαρία είναι ένα κληροδότημα του αμερικάνικου κινηματογράφου. Αμμουδιές, σερφ και τα αιμοδιψή ψάρια με τα τρομακτικά σαγόνια.

Όμως ο καρχαρίας δεν είναι καθόλου αυτό. Ίσα ίσα, πρόκειται για ένα ευφυές είδος, με κοινωνικές δεξιότητες, ισχυρές ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, συμμετέχει σε παιχνιδιάρικες δραστηριότητες και επιδεικνύει… περιέργεια. Ταυτόχρονα, εκατομμύρια καρχαρίες γίνονται κάθε χρόνο θύματα εμπορικής και ψυχαγωγικής αλιείας, βρίσκουν φρικτό θάνατο για παρασκευή φαγητού, ενώ παραμένουν στόχος αιχμαλωσίας.

Οι μελέτες για τη βιολογία και τη συμπεριφορά των καρχαριών έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Μαζί φαίνεται να αλλάζει και η άποψη της κοινής γνώμης, καθώς όλο και περισσότεροι εθελοντές δεσμεύονται μαζί με επιστήμονες στις δράσεις που αφορούν το είδος. Είτε πρόκειται για εκστρατείες διάσωσης και προστασίας που συχνά στοχεύουν στην αλλαγή ολόκληρης της εθνικής κουλτούρας, είτε για καλύτερη πληροφόρηση και ενημέρωση σχετικά με το είδος, ο καρχαρίας είναι αναμφισβήτητα ένα από τα νέα σημεία ενδιαφέροντος της επιστημονικής κοινότητας και της κοινής γνώμης διεθνώς.

Παράλληλα, η διερεύνηση της σχέσης των υδάτινων οικοσυστημάτων ως αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας και η συμβολή τους στη δημιουργία, επιβίωση και εξέλιξη των κοινωνιών όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, αποτελεί έναν νέο καινοτόμο κλάδο της επιστήμης που μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην εξεύρεση λύσεων για ένα βιώσιμο και αρμονικότερης συνύπαρξης μέλλον.

Το Tracking Sharks For Conservation είναι μια έρευνα που πραγματοποιείται με τη συνεργασία μεγάλων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ινστιτούτων και πανεπιστημίων (Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάντοβα (Ιταλία), MER (Κύπρος), OGS (Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής, Ιταλία), CHAM – Πορτογαλικό Κέντρο για την Παγκόσμια Ιστορία, FCSH / NOVA Πανεπιστήμιο (Πορτογαλία), ÇOMÜ (Τουρκία), ICM (Ισπανία), NIWA (Νέα Ζηλανδία), Planeta Océano (Περού), του FAO και από την Ελλάδα συμμετέχει η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση iSea. Αποτελεί το πρώτο μέρος μίας ευρύτερης μελέτης με σκοπό να αξιολογήσει τη στάση του κοινού απέναντι στους καρχαρίες και να διερευνήσει τις διαφορές των στάσεων μεταξύ περιοχών και χωρών. Το ερωτηματολόγιο είναι εντελώς ανώνυμο, αποτελείται από τρία μέρη και δεν χρειάζεται παραπάνω από λίγα λεπτά του χρόνου σας. Οι ερωτήσεις θα σας εκπλήξουν, οι προτάσεις (επιλογή) θα σας ξαφνιάσουν, θα αναρωτηθείτε πόσα πραγματικά γνωρίζετε για ένα από τα αρχαιότερα είδη του πλανήτη που ζει και εξελίσσετε μαζί μας. Απαντήστε στο ερωτηματολόγιο: http://www.tshark.org/it/questionnaire και βοηθήστε να το διαδώσουμε με post, tweets και mail σε φίλους σας και όχι μόνο.