Ισπανία: Πάνω από 57.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτες στη Γαλικία

Οι πυροσβέστες μάχονταν σήμερα Παρασκευή να κατασβέσουν περίπου δεκαπέντε δασικές πυρκαγιές –στην πλειονότητά τους ύποπτης προέλευσης– στη βορειοδυτική Ισπανία, όπου περισσότερα από 57.000 στρέμματα έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός μέσα σε πέντε ημέρες, έγινε σήμερα Παρασκευή γνωστό από την κυβέρνηση.

Οι δασικές πυρκαγιές πολλαπλασιάστηκαν με ανησυχητικό τρόπο μέσα σε μερικές ημέρες στη Γαλικία, περιοχή η οποία βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού, δημιουργώντας υποψίες ότι οφείλονται σε εμπρησμό.

«Δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε μέχρις ότου η αστυνομία καθορίσει τις αιτίες, αλλά το σίγουρο είναι πως τις τελευταίες ημέρες, διάφοροι εμπρηστικοί μηχανισμοί ανακαλύφθηκαν επιτόπου», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της περιφερειακής διοίκησης, αναφέροντας για παράδειγμα πως «πέντε εστίες εμφανίστηκαν, η μία μετά την άλλη, στην κοινότητα Άρμπο (στην επαρχία Ποντεβέντρα) όπου κάηκαν περισσότερα από 15.000 στρέμματα».

Πέντε από τις δεκαπέντε πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί μαίνονταν ακόμη σήμερα Παρασκευή το πρωί, με τις τρεις από αυτές να απειλούν κατοικίες. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να «σταθεροποιήσουν» ή να «ελέγξουν» άλλες δέκα, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη κατασβεστεί, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση.

Η συνομοσπονδία Confemadera Galicia των επιχειρήσεων ξυλείας της Γαλικίας ζήτησε σήμερα με ανακοίνωσή της «μηδενική ανοχή προς τους εμπρηστές» και την επιβολή «παραδειγματικών ποινών» σε βάρος τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)