Οι μετασεισμικές δονήσεις, κατά την διάρκεια της νύχτας, ξεπέρασαν τις εκατό. Η έντασή τους, όμως μειώθηκε. Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες, στον φονικό σεισμό της κεντρικής Ιταλίας, έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.
Οι διασώστες συνεχίζουν το έργο τους, έστω και αν οι συνθήκες είναι όλο και πιο δύσκολες, με ιδιαίτερα αυξημένο τον κίνδυνο κατολισθήσεων.
Λίγο έξω από το Αματρίτσε, στο κλειστό γυμναστήριο, φιλοξενείται μέρος των κατοίκων που έμειναν άστεγοι. «Μην μας ξεχάσετε, δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το χωριό μας», λένε συνεχώς στους δημοσιογράφους. Και οι εθελοντές συνεχίζουν να προσφέρουν γενναιόδωρα την βοήθειά τους, όπως μια ομάδα προσφύγων από την Αφρική, που βοήθησε να καθαρίσει ο χώρος από τον οποίο απογειώνονται τα ελικόπτερα. Αλλά και δεκάδες μοτοσικλετιστές, οι οποίοι μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα σε χρόνο ρεκόρ. Και επισκέπτονται ηλικιωμένους, κυρίως, που έχουν ανάγκη να νιώσουν ανθρώπινη ζεστασιά.
Χρήματα και σχέδιο με στόχο την αντισεισμική θωράκιση
Ο πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, ζήτησε από όλους τους φορείς και τους ειδικούς, να συμβάλουν σε σχέδιο με στόχο την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, ενώ η κυβέρνηση διέθεσε τα πρώτα πενήντα εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Όλοι διερωτώνται αν αυτή την φορά θα μπορέσει να αλλάξει κάτι. Αν η μαύρη αυτή παράδοση, των φονικών σεισμών που πλήττουν την Ιταλία κάθε περίπου πέντε χρόνια- με εκατοντάδες νεκρούς- θα μπορέσει να διακοπεί. Πολλά εξαρτώνται, φυσικά, από την πραγματική βούληση να γίνουν, επιτέλους, ασφαλή τα όλα κτήρια, με ακριβά και στοχευμένα έργα, αρχίζοντας από τα σχολεία.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle