Παγκόσμια Τράπεζα: Οι φυσικές καταστροφές έχουν σοβαρότερες επιπτώσεις στους φτωχούς

Οι φυσικές καταστροφές έχουν σοβαρότερες επιπτώσεις στους φτωχούς σε σχέση με τις γενικότερες εκτιμήσεις, καθώς ρίχνουν στη φτώχεια περίπου 26 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο και προκαλούν απώλειες ύψους 520 δισεκ. δολαρίων ετησίως, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το ανθρωπιστικό και οικονομικό κόστος των καταστροφών, που προκάλεσαν οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι σεισμοί, έχουν υποεκτιμηθεί μέχρι και κατά 60% καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη το υψηλό αντίκτυπο στην κατανάλωση και τη σχετική ευημερία των φτωχών, ανέφερε η τράπεζα σε νέα της μελέτη.

«Σοβαρά κλιματικά σοκ απειλούν με πισωγύρισμα δεκαετίες προόδου κατά της φτώχειας», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ σε ανακοίνωση. «Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις καταστροφές όχι μόνο έχει νόημα από οικονομική άποψη, αλλά είναι και ηθικά επιβεβλημένη».

Ο Στεφάν Αλεγκάτ, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, ανέφερε ότι οι φτωχοί έχουν την τάση να υποφέρουν περισσότερο από τις καταστροφές καθώς συχνά ζουν σε μέρη που πλήττονται συχνότερα και χάνουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους. Επίσης λαμβάνουν μικρότερη στήριξη από τις κυβερνήσεις, τους φίλους και την οικογένεια, πρόσθεσε.

Διαβάστε την μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/25335