Πάνω από 100 μνημεία παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς απειλούνται από τη δραστηριότητα του ανθρώπου

Περισσότερα από 100 από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της φύσης σε όλο τον κόσμο, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εξετάζει το αποτύπωμα του ανθρώπου στη Φύση και την εξαφάνιση των δασών.

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν συνολικά 229 μέρη που αναγνωρίζονται από την UNESCO ως μνημεία φυσικής κληρονομιάς, μέρη δηλαδή που έχουν «οικουμενική αξία», η οποία υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα.

Σύμφωνα όμως με έρευνα του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, το 63% των περιοχών αυτών έχουν υποστεί σημαντικές πιέσεις από τον άνθρωπο, όπως η καταπάτηση και η διάνοιξη δρόμων, η γεωργία και η κατασκευή κτιριακών υποδομών και ολόκληρων οικισμών.

Επιπλέον, από τα μνημεία φυσικής κληρονομιάς που περιέχουν στην έκτασή τους δάση, το 91% εξ αυτών έχουν απολέσει μέρος τους από το 2000 και μετά.   Η ήπειρος με τις περισσότερες πληγείσες περιοχές είναι η Ασία, ενώ το καταφύγιο άγριας ζωής του Μanas στην Ινδία είναι αυτό που έχει πληγεί πιο πολύ από την ανθρώπινη δραστηριότητα.   Τοποθετημένο στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, το καταφύγιο αυτό με τους κατάφυτους λόφους, τα εύφορα λιβάδια και τα τροπικά δάση φιλοξενεί πολλά επαπειλούμενα είδη όπως τίγρεις, γουρούνια-πυγμαίους, ινδικούς ρινόκερους και ελέφαντες.

Το Εθνικό Πάρκο των δράκων του Κομόντο στην Ινδονησία, «σπίτι» περισσότερων από 5.700 ζώων του συγκεκριμένου είδους που δεν ζουν πουθενά αλλού στον κόσμο, έχε επίσης υποστεί μεγάλη πίεση από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανθρώπινη δραστηριότητα παρουσιάζει αύξηση στα μνημεία φυσικής κληρονομιάς όλων των ηπείρων πλην της Ευρώπης.

Οι συντάκτες της έκθεσης χαρακτηρίζουν τα δεδομένα αυτά ως «ανακουφιστικά», αλλά σημειώνουν πως θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, δεδομένου πως η ανάλυση τους δεν καταγράφει άλλες παραμέτρους όπως π.χ. η λαθροθηρία, η τουριστική δραστηριότητα και η ταχύτατη κλιματική αλλαγή.