Θερμοκρασίες-ρεκόρ φέτος τα Χριστούγεννα στον Βόρειο Πόλο. Ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι τα θερμότερα των τελευταίων ετών στην Αρκτική. Στον Βόρειο Πόλο, η θερμοκρασία αναμένεται να είναι μάλιστα κατά 20 βαθμούς υψηλότερη από ότι συνήθως.

Όπως εξήγησε στο BBC η δρ Φριδερίκη Ότο, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής της Οξφόρδης, η θερμοκρασία το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων θα πλησιάσει τους 0 βαθμούς Κελσίου, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα του Βόρειο Πόλου.

«Ο Άγιος Βασίλης μάλλον θα είναι βαριά ντυμένος. Ίσως στο μέλλον να τον δούμε να φορά μια ελαφριά ζακέτα ή ένα αδιάβροχο», εξήγησε.

Σύμφωνα με την δρ Ότο, αυτή η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική είναι εξαιρετικά σπάνια και συμβαίνει περίπου κάθε 1.000 χρόνια. Όμως, λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον, το φαινόμενο ίσως να αρχίσει να εκδηλώνεται ανά δύο χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διατήρηση των πάγων.

«Όταν η Γη θερμαίνεται, ο πάγος των ωκεανών και των εδαφών ελαττώνεται και η σκουρόχρωμη θάλασσα και η Γη εκτίθενται στον ήλιο. Το φως τότε απορροφάται αντί να αντανακλάται», σημειώνει η δρ Ότο, θέλοντας να εξηγήσει ότι οι ήδη υπάρχουσες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την συνέχιση του φαινομένου.

Όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο, οι συγκεκριμένες συνθήκες θα καταστήσουν δυσκολότερη την διαδικασία αναζήτησης τροφής για τους ταράνδους. Τα ζώα που έχουμε όλοι συνδέσει με τα Χριστούγεννα και τον Άγιο Βασίλη τρέφονται με βρύα που βρίσκονται στις σκληρές και όχι στις μαλακές και λεπτές επιφάνειες πάγου.