Στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αναμένεται να φτάσει, σήμερα (Τετάρτη) το μεσημέρι, ο 15χρονος Ανδρόνικος Κόρακας – Κοντός ολοκληρώνοντας τον περίπλου της Λέσβου, με ένα μικρό ιστιοπλοϊκό σκάφος (τύπου optimist).

Η πρωτοβουλία του, όπως λέει ο ίδιος, έχει στόχο «να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης, διακηρύσσοντας ότι οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί μας.
Είναι συνάνθρωποι μας, κυνηγημένοι από την πείνα και τον πόλεμο και χρειάζονται και αξίζουν την αλληλεγγύη μας».

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε ο περίπλους του νησιού με ένα τόσο μικρό σκάφος, που το μήκος του δεν υπερβαίνει τα δύο μέτρα και κινείται μόνο με τη βοήθεια του ανέμου.

Σκοπός, επίσης, του Ανδρόνικου είναι να προβάλει την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λέσβο (ο 15χρονος είναι γιος του Στρατή Κόρακα, παλιού βουλευτή και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και σήμερα επικεφαλής τη παράταξης του κόμματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο).

«Τη Λέσβο, που σήκωσε το κύριο βάρος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό τα τελευταία χρόνια και που αξίζει κανείς να την επισκεφτεί για να απολαύσει την ομορφιά της φύσης της, τον πλούσιο και πανάρχαιο πολιτιστικό πλούτο της και τη ζεστή φιλοξενία της» λέει ο Ανδρόνικος, ο οποίος με την ενέργεια του αυτή θέλει ακόμα να προβάλει το έργο της οργάνωσης νέων «Jougend Rettet» (Η Νεολαία Σώζει), της οποίας είναι το νεότερο μέλος.

Η Jougend Rettet με ένα κατάλληλα εξοπλισμένο ψαροκάικο και αφετηρία τη Μάλτα σώζει ναυαγούς, μεταξύ Ιταλίας και Αφρικής.

Ο Ανδρόνικος ξεκίνησε το ταξίδι του από τον Μόλυβο, την περασμένη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, με τις ευχές του παλιού δημάρχου του χωριού και εμβληματικής προσωπικότητας της Αριστεράς, στο νησί του Κώστα Δούκα.

Ο πρώην δήμαρχος δέχτηκε στο σπίτι του τον μικρό ιστιοπλόο και του ευχήθηκε καλό ταξίδι.

Δήλωσε πως τον συγκινεί η πρωτοβουλία του, διότι αποδεικνύει πως η νεολαία είναι ευαισθητοποιημένη για κρίσιμα ζητήματα και αυτό αποτελεί ελπίδα για το μέλλον ολόκληρου του κόσμου.
Την Δευτέρα (1 Νοεμβρίου) -και παρά τις πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες- ο Ανδρόνικος πραγματοποίησε, με το σκαφάκι του, τη διαδρομή Μόλυβος – Συκαμνιά. Εκεί τον περίμενε η συγκινητική υποδοχή ψαράδων και εθελοντών.

Οι ομάδα των Ισπανών ναυαγοσωστών της Proactiva δήλωσε πως στηρίζει την πρωτοβουλία του Ανδρόνικου και πως είναι πολύ σημαντικό να αναδειχτεί η τραγωδία με τους χιλιάδες πνιγμένους πρόσφυγες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Οι ψαράδες, Κώστας Πιντέρης και Στρατής Βαλαμιός, που έχουν σώσει από πνιγμό στη θάλασσα εκατοντάδες πρόσφυγες έδωσαν συγχαρητήρια τον Ανδρόνικο, του ευχήθηκαν να έχει καλό ταξίδι και το μήνυμά του να φτάσει εκεί που πρέπει, για να σταματήσουν οι πόλεμοι και πάψουν να ξεριζώνονται χιλιάδες άνθρωποι.

Στη Συκαμνιά περίμενε τον Ανδρόνικο και μία ομάδα ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στη Λέσβο.

Χθες, Τρίτη το απόγευμα, ο Ανδρόνικος βρέθηκε στο λιμανάκι της Θερμής. Τα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων της Θερμής υποδέχτηκαν τον μικρό ιστιοπλόο και του μίλησαν για την προσφορά των κατοίκων στους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια από την περιοχή. Ο Ανδρόνικος άφησε ένα κλαδί ελιάς στο μνημείο των προσφύγων που χάθηκαν στην περιοχή.

Επίσης, ζήτησε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Χρήστο Μανολέλλη να μάθει για την ιστορία του εμβληματικού «Σάρλιζα», του ιστορικού ξενοδοχείου δίπλα από το λιμανάκι της Θερμής.

Σήμερα, Τετάρτη, ο Ανδρόνικος θα φτάσει περίπου στη 1 το μεσημέρι στο λιμάνι της Μυτιλήνης και μετά την απαραίτητη ξεκούραση θα συνεχίσει το ταξίδι του, με τελικό προορισμό τον Μόλυβο.

Ο περίπλους γίνεται με την ουσιαστική βοήθεια του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Μυτιλήνης, ο οποίος διέθεσε το μικρό ιστιοπλοϊκό σκάφος, τον προπονητή του Νίκο Παρίντα, που συνοδεύει τον Ανδρόνικο με το φουσκωτό του ομίλου. Για το ταξίδι του Ανδρόνικου έχει ενδιαφερθεί διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, ο οποίος βρίσκεται στη Μυτιλήνη με σκοπό τη δημιουργία ντοκιμαντέρ.

Αρκετά διεθνή μέσα παρακολουθούν συνεχώς και αναμεταδίδουν το εγχείρημα. Τέλος, το εγχείρημα του Ανδρόνικου κινηματογραφεί ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Γιώργος Παπαδόπουλος.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)