“Αόρατες Διαδρομές” μια ιδιαίτερη αστική περιήγηση στην πόλη με οδηγούς (νυν κ πρώην) άστεγους

Αόρατες διαδρομές» είναι ο τίτλος μιας ακόμη κοινωνικής πρωτοβουλίας του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Πρόκεται για ένα πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς (νυν και πρώην) άστεγους συμπολίτες μας.
Στα πρότυπα αντίστοιχων περιηγήσεων που διοργανώνονται σε πολλές πόλεις του εξωτερικού (Μόναχο, Αμβούργο, Βασιλεία, Λονδίνο, Βαρκελώνη, Πράγα, Ταϊπέι/Ταϊβάν κ.ά.), οι διαδρομές που ακολουθούν οι περιηγήσεις της «σχεδίας» περιλαμβάνουν κάποιες από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της πόλης (συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης, κέντρα ημέρας κ.ά).
Οδηγοί σε αυτές τις περιηγήσεις είναι τρεις άνθρωποι του περιοδικού. Και για τους τρεις, ο δρόµος ήταν (ή και παραμένει) κάτι πολύ σημαντικότερο από μια διαδρομή. Σηματοδοτεί την απώλεια. Την απώλεια της ασφαλούς κατοικίας, της στέγης, του ζεστού καταφυγίου που είναι το σπίτι για τον καθένα μας. Η Μαρία και ο Λάμπρος, οι δύο οδηγοί µας στις «Αόρατες Διαδρομές» (αυτός είναι ο τίτλος των περιηγήσεων), είναι ή υπήρξαν άστεγοι. Ο δρόμος ήταν ή παραμένει το «σπίτι» τους.
«Δρόμος για μένα σημαίνει χρόνια δύσκολα και μάλλον μίζερα. Στην άκρη του δρόμου, όμως, πάντα υπάρχει ελπίδα. Για αυτό, πιστεύω ακόμη στους ανθρώπους. Γιατί και οι άνθρωποι κομμάτι του δρόμου είναι». Γιάννης, πρώην οδηγός στις “Αόρατες Διαδρομές”
 Οι οδηγοί δίνουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε δομή, αλλά και πώς οι ίδιοι έχουν βιώσει ή εξακολουθούν να βιώνουν τη ζωή στο δρόμο, τις ανθρώπινες σχέσεις, την ποιότητα των υπηρεσιών, την ανθρωπογεωγραφία των δομών και του δυναμικού τους, που πασχίζει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και της διαφύλαξης της αξιοπρέπειάς μας, ως άτομα και ως κοινωνία. Αυτό είναι και το σημαντικότερο στοιχείο των «Αόρατων Διαδρομών»: Η προσωπική αφήγηση. Η μετάδοση, με άλλα λόγια, της βιωματικής εμπειρίας των οδηγών από τη ζωή στο δρόμο. Όλοι οι οδηγοί είναι μέλη του δικτύου διανομής της «σχεδίας».
Βασικός στόχος των περιηγήσεων της «σχεδίας» είναι να ενεργοποιήσουν τον ίδιο τον άνθρωπο-οδηγό. Να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες να υποστηρίξει τον εαυτό του, να εκπαιδευτεί, να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κοινωνική (επαν)ένταξη. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να ακούσουμε τις προσωπικές μαρτυρίες, να γνωρίσουμε την πόλη και τους ανθρώπους της από μια άλλη οπτική. Την οπτική συνανθρώπων μας που ζουν δίπλα μας, στην πόλη μας, και στερούνται μιας ασφαλούς κατοικίας. Η αρχή της κινητοποίησης είναι η γνώση και η ευαισθητοποίηση.
Ο χάρτης της διαδρομής
Οι περιηγήσεις ξεκινούν από τα γραφεία της «σχεδίας», στον Άγιο Παύλο. Ακολουθούν μια διαδρομή που περνά από την πλατεία Βάθης, τη Σωκράτους, την Πειραιώς, τη Μενάνδρου, τη Ζήνωνος, τη Δεληγιώργη, τη Σοφοκλέους και την οδό Αθηνάς, μπαίνουν στη γειτονιά του Ψυρρή και καταλήγουν στο Μοναστηράκι. Σε ένα από τα καφέ που είναι ενταγµένα στο δίκτυο του «καφέ που περιμένει». Εκεί, υπάρχει η δυνατότητα για έναν καφέ, περισσότερη κουβέντα, αλλά και για έναν καφέ που θα… περιμένει
Το παγκόσμιο δίκτυο
Από την άνοιξη του 2015, οι κοινωνικές περιηγήσεις που διοργανώνονται από τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη έχουν αρχίσει να δικτυώνονται. Ήταν μια πρόταση της «σχεδίας» που συζητήθηκε στο Διεθνές Συνέδριο των Περιοδικών Δρόμου (International Network of Street Papers Conference), το καλοκαίρι του 2014, στη Γλασκόβη και ξεκίνησε να υλοποιείται από το χειμώνα του ίδιου έτους.
Σκοπός του δικτύου είναι η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, για την ανάδειξη αυτής της πραγματικά ξεχωριστής μορφής κοινωνικούς τουρισμού. Από τον Μάιο του 2015, η «σχεδία», με τα περιοδικά δρόμου του Αμβούργου “Hinz&Kunzt” και της Ελβετίας «Surprise» συνεργάζονται συντονισμένα προς αυτή την κατεύθυνση.
Στον κόσμο
Αν επισκεφθείτε το Αμβούργο
Hamburger Nebenschauplatze
Der etwas andere Stadtrundgang
«Στο περιθώριο του Αμβούργου,
Μια διαφορετική ξενάγηση»
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: Περιοδικό δρόμου “Hinz&Kunzt”
Αν επισκεφτείτε τη Βασιλεία & τη Ζυρίχη
Surprise – der Sociale Stadtrundgang
«Ανακαλύψτε τη Βασιλεία και τη Ζυρίχη
Μέσα από μια τελείως διαφορετική ματιά»
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: Περιοδικό δρόμου “Surprise”